Nu vreau sa ma intelegeti gresit: nu am nimic cu adevaratii audiofili, care au auzul format pentru multe detalii pe care melomanii obisnuiti nici nu le baga in seama. Discutia asta se refera la cei care dau o gramada de bani pe echipamente cu pretentii - reale sau inchipuite - fara sa fie capabili sa discearna intre un echipament "exotic" si unul defect. Dar iata ce am patit recent:
Am achizitionat de pe net o pereche de casti AKG K601, SH, putin temator, fiind vorba de un model destul de vechi si castile aveau urme vizibile de interventie - schimbat head-band-ul elastic. Pretul insa a fost de 300 de lei, am zis ca la banii astia imi asum riscul.
Cand am primit castile, prima reactie a fost sa le masor, cum fac cu toate echipamentele de ocazie....surpriza! PE un canal aveam 120 de ohmi, pe celalalt....240.
Asteptandu-ma la ce e mai rau...un driver schimbat, le-am pus pe urechi, dar sunau ciudat de tot...pe un canal aveam stanga, pe celalalt se auzeaz ambele casti in serie...
Le-am desfacut (si asta e o aventura daca nu te uiti pe net cum se face...) si cand colo, firele cablului erau legate aiurea...inversata conexiunea canalului drept fata de masa. Nu inteleg cine si de ce a facut asta - fostul posesor spunea ca asa le-a luat, inclusiv cu modificarea head-band-ului. Cablul e original si in stare buna, probabil a schimbat cablul - nu e foarte scump unul original, in jur de 50 de lei pe thomann - probabil nu a stiut cum sa-l puna. Cred asta si pentru ca erau rasucite cablurile si lipite cu super-glue, nu cu fludor. Initial m-am speriat ca se vedeau lipiturile, dar punand ohmetrul pe ele nu aveam conexiune, desi pe mufa apareau legate castile...
Nota bene: cand cumparati ceva SH, inainte de orice test, daca ati cerut livrare cu verificare, puneti ohmetrul pe ele...fie difuzoare, casti, microfoane - daca sunt dinamice. Pentru mai mult nu va sta curierul dupa voi, dar un asemenea defect se poate observa repede. Poate e cuiva de folos patania mea. Acum am niste casti perfect functionale si sunt incantat de sunet...nu am auzit K701, cu care sunt comparate direct pe net, dar astea sunt "surorile" mai batrane, cu impedanta de 120 de ohmi.
Dar acum vine intrebarea mea, vezi titlul: Daca vanzatorul e onest, si nu cred ca nu e, ca s-a oferit sa le primeasca inapoi daca nu sunt multumit, cum nu a observat ca sunt legate aiurea? Cred ca am mai povestit pe undeva patania cu un cablu de difuzoare audiofile, de bani multi, cu faza inversata dar omul pusese constiincios culorile la mufele corespunzatoare. A trebuit sa demonstrez cu ohmetrul ca ce aud eu nu e in regula.
Daca era un simplu utilizator de casti, din categoria "canta ambele drivere" intelegeam, dar am povestit inainte la telefon, am vorbit despre semnatura de sunet foarte apropiata cu K701, are si din astea la vanzare, omul a studiat muzicologie in Franta...ma intreb si eu ce intelege din muzica cineva care nu percepe ca aude un canal inversat intr-o ureche si suma canalelor in cealalta??
Pot arata in privat captura de ecran cu descrierea castilor, dar nu o pun aici, nu vreau sa expun omul inutil, dupa toate aparentele e nevinovat...si eu sunt multumit ca am posibilitatea sa "gust" cu 324 de lei niste casti care nici nu se mai fabrica si care costau cel putin dublu de noi.
Audiofilia ca diagnostic...
Moderator: carageae
- Mircea
- Moderator

- A apreciat de: 287 ori
- A fost apreciat de: 222 ori
Dle @carageae , fara sa mi-o luati in nume de rau, insa parerea mea este ca multi romani sunt naivi din fire. Si nu zic naiv in sensul peiorativ, ci in sensul ca daca ei sunt onesti, apoi asuma ca si corespondentul este onest. Nu zic sa ne apuce paranoia si sa credem ca toti vor sa ne fure, dar...
Iar, in apararea vanzatorului, sa zicem ca el avea conexiunile personalizate in ampliful de casti: astfel la mufa stereo, in loc de varf = canal R, mijloc = canal L, inel catre cablu = GND, apoi el avea masa in varful mufei, apoi R si L. Asta explica ce ati masurat.
Iar, in apararea vanzatorului, sa zicem ca el avea conexiunile personalizate in ampliful de casti: astfel la mufa stereo, in loc de varf = canal R, mijloc = canal L, inel catre cablu = GND, apoi el avea masa in varful mufei, apoi R si L. Asta explica ce ati masurat.
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 90 ori
NU. Am vorbit la telefon intre timp, acum l-am pus pe ganduri 
Foloseste ceva Dac+AMP de la FIIO...totul intr-un mini stick, imposibil de modificat sau inversat ceva. Si sper, spre binele firmei, ca nu au legat invers acolo...
Astept sa aud ce-mi spune despre perechea de K702 ce o mai are la vanzare, si aceea la pret bun...probabil cineva a inlocuit cablul inainte sa le vanda, ca prezentul cablu e original si nu are nicio problema....sau s-o fi intrerupt ceva in casca...si s-a luat dupa codurile internationale, dar AKG aici nu respecta culorile pe care le stim....
L + Yellow, L - White, R + Red, R – Black.
Deci cablul asta are fir separat la masa, chiar daca e nebalansat, din mufa tata, jack mare, pleaca doua fire de masa si doua fire calde. Firul alb era prea scurt si nu am avut chef de innadiri, l-am legat impreuna cu negrul la o masa comuna. In casca din stanga se fac toate conexiunile, doua fire vin la driverul stang si doua merg prin cele doua "tevi" la driverul drept.
Nu stiu cat am pierdut legand in paralel cele doua mase, dar nu puteam altfel, insa probabil voi achizitiona un cablu nou cu prima ocazie cand voi comanda la Thomann ceva....
https://www.thomann.de/gb/akg_k_601_k_7 ... _cable.htm
EDIT: Se vede in imaginea de la Thomann...cablul alb a fost retezat aproape de radacina...tot ce am mai reusit, fara sa sap in opritorul de plastic, a fost sa dezizolez si sa lipesc impreuna firele alb cu negru...nu stiu ce rezistenta mecanica ar fi avut un fir separat lipit acolo...
Foloseste ceva Dac+AMP de la FIIO...totul intr-un mini stick, imposibil de modificat sau inversat ceva. Si sper, spre binele firmei, ca nu au legat invers acolo...
Astept sa aud ce-mi spune despre perechea de K702 ce o mai are la vanzare, si aceea la pret bun...probabil cineva a inlocuit cablul inainte sa le vanda, ca prezentul cablu e original si nu are nicio problema....sau s-o fi intrerupt ceva in casca...si s-a luat dupa codurile internationale, dar AKG aici nu respecta culorile pe care le stim....
L + Yellow, L - White, R + Red, R – Black.
Deci cablul asta are fir separat la masa, chiar daca e nebalansat, din mufa tata, jack mare, pleaca doua fire de masa si doua fire calde. Firul alb era prea scurt si nu am avut chef de innadiri, l-am legat impreuna cu negrul la o masa comuna. In casca din stanga se fac toate conexiunile, doua fire vin la driverul stang si doua merg prin cele doua "tevi" la driverul drept.
Nu stiu cat am pierdut legand in paralel cele doua mase, dar nu puteam altfel, insa probabil voi achizitiona un cablu nou cu prima ocazie cand voi comanda la Thomann ceva....
https://www.thomann.de/gb/akg_k_601_k_7 ... _cable.htm
EDIT: Se vede in imaginea de la Thomann...cablul alb a fost retezat aproape de radacina...tot ce am mai reusit, fara sa sap in opritorul de plastic, a fost sa dezizolez si sa lipesc impreuna firele alb cu negru...nu stiu ce rezistenta mecanica ar fi avut un fir separat lipit acolo...