Va recomand cu caldura sa incercati atunci etajul final din pickupul Belcanto 3010...chiar daca nu va fi final, cred ca va fi un bun inceput. Daca puneti cate doi finali in paralel veti putea obtine peste 10W...original nu stiu cat avea, boxele sunt de 8W si 6 ohmi.
Poate cu putin noroc puteti gasi un pickup Belcanto SH cu etajul final bun sau "functionabil" - adica reparabil - sa va faceti macar o idee...daca nu aveti schema lui incerc sa o caut eu, si asa urmeaza in toamna asta sa restaurez un asemenea pickup...din pura nostalgie, altfel nu e cine stie ce. Dar amplificatorul ala chiar mi-a placut cum suna, acum 30-35 de ani. As fi curios ce impresie imi va face acum...
Amplificator cu germaniu
Moderator: hpavictor
- hixpp02
- Membru

- A apreciat de: 35 ori
- A fost apreciat de: 35 ori
Nu are chiar 2x10w, dar se apropie… finalul este cu germaniu: https://www.hilberink.nl/luxmanl2/phil ... h943sm.pdf
- hixpp02
- Membru

- A apreciat de: 35 ori
Mai demult și eu doream sa-mi construiesc un amplificator cu germaniu, am câteva zeci de tranzistoare Din seriile AD, ASZ, AC, EFT… și câteva rusești, am ales câteva scheme…dar la transpunerea in practica n-am ajuns. Poate cu ocazia aceasta, cine știe.
- flomar60
- Moderator

- A apreciat de: 13 ori
Dacă aveți pe undeva schema, m-ați făcut curios!....am căutat și eu pe net dar nu am găsit....cred că n-am căutat bine!carageae scrie: Mar Mai 17, 2022 2:46 am Va recomand cu caldura sa incercati atunci etajul final din pickupul Belcanto 3010...chiar daca nu va fi final, cred ca va fi un bun inceput. Daca puneti cate doi finali in paralel veti putea obtine peste 10W...original nu stiu cat avea, boxele sunt de 8W si 6 ohmi.
Mulțumesc!
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 90 ori
Sigur....acum vad si eu ca se gasesc si specificatiile...totusi are 8W un canal.
Interesant la acest agregat, pentru anii aceia, e multiplicatorul de capacitate de pe alimentare....nu stabilizeaza, ci doar reduce zgomotul...cine a avut acest pickup stie ca daca e totul legat corect nu are pic de brum...
Partea de intrare e pe siliciu, dar etajul final e full germaniu...pe intrare acei MP21 rusesti, prefinali ceva ce seamana cu AC180 si finalii, GD241, in capsula TO66. Cred ca mai avea un domn pe elforum asemenea tranzistoare originale...dar se pot pune ASZ-uri, cum am mai zis, pickupul meu a mers ani buni asa. se poate pacali un pic radiatorul si cu o singura gaura in plus se poate pune ASZ...unul din picioare trece prin gaura dreptunghiulara prin care treceau picioarele B-E de la GD241.
Cred ca si AD152 ar merge acolo fara probleme si fara bricolaj suplimentar.
Interesant la acest agregat, pentru anii aceia, e multiplicatorul de capacitate de pe alimentare....nu stabilizeaza, ci doar reduce zgomotul...cine a avut acest pickup stie ca daca e totul legat corect nu are pic de brum...
Partea de intrare e pe siliciu, dar etajul final e full germaniu...pe intrare acei MP21 rusesti, prefinali ceva ce seamana cu AC180 si finalii, GD241, in capsula TO66. Cred ca mai avea un domn pe elforum asemenea tranzistoare originale...dar se pot pune ASZ-uri, cum am mai zis, pickupul meu a mers ani buni asa. se poate pacali un pic radiatorul si cu o singura gaura in plus se poate pune ASZ...unul din picioare trece prin gaura dreptunghiulara prin care treceau picioarele B-E de la GD241.
Cred ca si AD152 ar merge acolo fara probleme si fara bricolaj suplimentar.
- Fişiere ataşate
-
- Belcanto 3010 RFT specificatii.jpg (636.67 KiB) Vizualizat de 1779 ori
-
- Belcanto 3010 RFT schema.jpg (594.25 KiB) Vizualizat de 1779 ori
- SSB
- Membru

- A apreciat de: 2 ori
- A fost apreciat de: 6 ori
Merci pt schema dar conceptia ei nu se potriveste cu cerintele unei scheme moderne (pt mine) desi exista curente de genul si acum printre audiofili:
1 - reactia negativa de stabilizare a curentului de repaos in tranzistoarele finale nu include si curentul prin finali ci doar prin prefinali ceea ce poate duce in cazuri extreme la probleme.
2 - reglazul etajului final este cam greu de facut (2 semireglabili).
3 - foarte multe cuplaje capacitive si eu as vrea, daca se poate, sa nu am decit un condesator de intrare si eventual de cuplaj cu difuzorul.
Oricum este o sursa buna de inspiratie.
1 - reactia negativa de stabilizare a curentului de repaos in tranzistoarele finale nu include si curentul prin finali ci doar prin prefinali ceea ce poate duce in cazuri extreme la probleme.
2 - reglazul etajului final este cam greu de facut (2 semireglabili).
3 - foarte multe cuplaje capacitive si eu as vrea, daca se poate, sa nu am decit un condesator de intrare si eventual de cuplaj cu difuzorul.
Oricum este o sursa buna de inspiratie.
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 90 ori
Adevarat ce spuneti dar e posibil sa fie diferente intre diferitele tipuri de tranzistoare...poate cele originale nu se ambaleaza asa...am lucrat prea putin cu germaniu si nu am atata experienta la construit montaje ca sa ma pronunt, dar ar fi interesant de spus, daca stie cineva concret, care era problema tranzistoarelor cu germaniu, e ceva specific tehnologiei in sine, indiferent de producator, sau era un neajuns al tranzistoarelor cu germaniu de o calitate mai slabă?
Ar fi interesant de construit un amplificator in clasa A cu germaniu...asa ceva chiar nu tin minte sa fi vazut industrial. Probabil ca s-ar gasi ceva pe google, dar as prefera ceva verificat sau macar de provenienta industriala...
Pickupurile Belcanto au fost achizitionate la noi pentru protocoale in birourile sefilor de la armată...de aia mai exista anumite exemplare inca in stare de functionare si estetic relativ ok.
Eu inca mai am si ma bucur de difuzoarele originale, de 8W si 6 ohmi, cu membrana de cauciuc. Sunt produse de Unitra (am gasit si boxe de pickup RFT cu difuzoare Tesla in ele, si nu erau "bricolate"). Dupa spusele d-lui Mateescu, in Tehnium, ar fi fost produse sub licenta Pioneer...nu stiu daca e intr-adevar asa sau nu, dar difuzoarele alea chiar suna bine pt. categoria lor.
Am si doua pickupuri in stare relativ intreaga, dar inca nu am ajuns sa le pun la punct...unul il voi face pt. colectie, din nostalgie, am pickupuri mai bune ca astea, dar am crescut cu modelul ăsta.
Ar fi interesant de construit un amplificator in clasa A cu germaniu...asa ceva chiar nu tin minte sa fi vazut industrial. Probabil ca s-ar gasi ceva pe google, dar as prefera ceva verificat sau macar de provenienta industriala...
Pickupurile Belcanto au fost achizitionate la noi pentru protocoale in birourile sefilor de la armată...de aia mai exista anumite exemplare inca in stare de functionare si estetic relativ ok.
Eu inca mai am si ma bucur de difuzoarele originale, de 8W si 6 ohmi, cu membrana de cauciuc. Sunt produse de Unitra (am gasit si boxe de pickup RFT cu difuzoare Tesla in ele, si nu erau "bricolate"). Dupa spusele d-lui Mateescu, in Tehnium, ar fi fost produse sub licenta Pioneer...nu stiu daca e intr-adevar asa sau nu, dar difuzoarele alea chiar suna bine pt. categoria lor.
Am si doua pickupuri in stare relativ intreaga, dar inca nu am ajuns sa le pun la punct...unul il voi face pt. colectie, din nostalgie, am pickupuri mai bune ca astea, dar am crescut cu modelul ăsta.
- SSB
- Membru

- A apreciat de: 2 ori
- A fost apreciat de: 6 ori
Eu tin minte un pickup rusesc/sovietic stereo al unui vecin ce avea niste boxe deschise in spate tot cu difuzoare de banda larga integral hirtie si care suna foarte fain pt noi ca si copii. Am facut o multime de petreceri cu el de pe discuri dar si cu semnal de la casetofonul parintilor Sanyo. Era tot cu germaniu. Mai tirziu l-am si reparat la un moment dat.
In momentul acesta inclin spre un etaf final cu EFT250, cite doua in paralel si alimentat la tensiune mare spre limita lor (50V-60V) stabilizata, comandate cu traf defazor. Traful cuplat la un etaj cu AC180k/AC181K alimentat la tensiune mai mica de 15V-18V tot stabilizata, iar iesirea pt difuzor prin condesator. Schema as vrea sa o concep dupa idei mai moderne. Din pacate nu am modele spice pt tranzistorii astia cu germaniu si nici pt traf nu stiu cum sa creiez un model corect.
In momentul acesta inclin spre un etaf final cu EFT250, cite doua in paralel si alimentat la tensiune mare spre limita lor (50V-60V) stabilizata, comandate cu traf defazor. Traful cuplat la un etaj cu AC180k/AC181K alimentat la tensiune mai mica de 15V-18V tot stabilizata, iar iesirea pt difuzor prin condesator. Schema as vrea sa o concep dupa idei mai moderne. Din pacate nu am modele spice pt tranzistorii astia cu germaniu si nici pt traf nu stiu cum sa creiez un model corect.
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Prin testari am gasit tranzistoare AC180 cu zgomot la fel de mic ca la celebrele P27A si P28, fabricate de rusi in anii '60-'70. La Ic=0,2mA si Uce de cel mult 5V. Insa au capacitati interne mari si amplifica bine la frecvente joase, sub 10 KHz. Foarte bune au fost 1T320 (tot rusesti),cu capatitati mici si Ft>100 MHz. Ideea este ca trebuie testate, nu este regula batuta in cuie ca unele tipuri sunt cu zgomot mare si altele au zgomot mic.
Tranzistoarele P27A s-au folosit la intrarea de microfon dinamic (preamplificare) de la magnetofoanele Maiak 203, dar si la multe alte aparate.
Si unele EFT317 (319) au zgomot mic la Ic=0,2mA.
Tranzistoarele P27A s-au folosit la intrarea de microfon dinamic (preamplificare) de la magnetofoanele Maiak 203, dar si la multe alte aparate.
Si unele EFT317 (319) au zgomot mic la Ic=0,2mA.
- flomar60
- Moderator

- A apreciat de: 13 ori
Am scanat din cartea lu G.D.Oprescu , Caleidoscop audio schema de mai jos....poate vă ajută...SSB scrie: Vin Mai 20, 2022 9:24 am