Radioreceptor AM cu amplificare directa si 6 tranzistoare
- Petru
- Membru

- A apreciat de: 15 ori
- A fost apreciat de: 17 ori
Va prezint si eu o schema de radio cu amplificare directa pentru unde medii, e un radio simplu pe care l-am facut prin clasa a opta si care a mers din prima, avand o auditie puternica pe un difuzor mic de 0,25W/8 ohmi. Lucrul care m-a determinat sa-l fac, a fost tensiunea de alimentare de doar 3V.
- Fişiere ataşate
-
- Radio AM 6 Tranzistori.jpg (494.41 KiB) Vizualizat de 3325 ori
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 90 ori
Ar trebui publicate toate detaliile, daca postam o schema spre realizare...de unde e schema? Dupa grafica, pare a fi din "Enciclopedia practica a copiilor vol.1". Lipsesc de aici datele bobinelor si valoarea termistorului...130 de ohmi? Spun din amintiri si din scheme similare, cred ca si in RR Zefir era un termistor din asta, plat, galben cu punct maro...corectati-ma daca gresesc.
- Petru
- Membru

- A apreciat de: 15 ori
- A fost apreciat de: 17 ori
Eu am gasit aceasta schema pe net, dar aveti dreptate, e din Enciclopedia Practica a Copiilor, o carte mica si groasa. Acum mi-am adus aminte si ca am bagat radioul intr-o carcasa cubica de 10x10x10 cm, facuta din placaj pentru traforaj si lipita cu aracet. Termistorul nu stiu ce valoare a avut, dar stiu ca l-am recuperat parca dintr-un radio Gamma sau Cora de buzunar defect, agatat cu 2 lei de prin talcioc. Datele bobinelor, fiind pentru unde medii, cred ca sunt aceleasi ca in receptorul reflex publicat de Dl. [mention]Epure[/mention] si cred ca se pot pune si bobine pentru UL sau UL-UM iar dintr-un comutator sa putem selecta banda. Cat despre tranzistori, eu am pus initial ca finali EFT323/EFT373, apoi am gasit AC180/AC181, dar nu tin minte sa fi fost o diferenta in sunet cu AC180/181 fata de EFT323/373.
SI cred ca s-ar putea sa il fac din nou cu bobine pentru ambele lungimi de unda si il voi baga intr-o carcasa cubica din plastic, gen cutie de conexiuni electrice cu alimentare la 220V. Mama mea e in varsta si singura si am sa i-l trimit ei, ca la varsta ei, nu mai e asa indemnatica si e posibil sa strice radioul pe care i l-am dat (unul polonez aproape identic cu Gloria al nostru).
Tranzistori am, ceva BF-uri, vreo 2 EFT322 si cred ca am si ceva MP-uri rusesti, 37, 39, 40 si 41
SI cred ca s-ar putea sa il fac din nou cu bobine pentru ambele lungimi de unda si il voi baga intr-o carcasa cubica din plastic, gen cutie de conexiuni electrice cu alimentare la 220V. Mama mea e in varsta si singura si am sa i-l trimit ei, ca la varsta ei, nu mai e asa indemnatica si e posibil sa strice radioul pe care i l-am dat (unul polonez aproape identic cu Gloria al nostru).
Tranzistori am, ceva BF-uri, vreo 2 EFT322 si cred ca am si ceva MP-uri rusesti, 37, 39, 40 si 41
Schema este de la kit-ul ABC cu carcasa de Cora vandut de IPRS Baneasa. L-am scanat si-l postez in format PDF.
- Fişiere ataşate
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Montajul asta are un defect grav de proiectare la polarizarea tranzistoarelor T1 si T2, este practic nefunctional. Rezistoarele R1 si R3 ar trebui conectate la colectorul lui T1, respectiv lui T2, astfel incat reactia negativa sa stabilizeze punctul static de functionare (PSF). Asa cum este data schema, T1 si T2 pot sa intre in saturatie.
Ma mir ca s-a produs sub forma de kit la Electronica. Acolo erau ingineri bine pregatiti. O fi fost proiectat de un habarnist cu pile PCR.
Ma mir ca s-a produs sub forma de kit la Electronica. Acolo erau ingineri bine pregatiti. O fi fost proiectat de un habarnist cu pile PCR.
- franzm
- Membru

- A apreciat de: 1 data
- A fost apreciat de: 27 ori
Si atunci, când a ajuns la T3 s-a desteptat brusc? Sau o fi vrut sa evite efectul Miller datorita capacitatii proprii a rezistoarelor de polarizare? Ca stabilizarea PSF se face prin R12, situata în afara caii de semnal.
- VAX
- Membru

Despre ce nazdravenii vorbiti ? Cat ar fi capacitatea parazita a unui rezistor de 0,25 W ? Va spun eu, cu mult mai mica decat capacitatea baza-colector a unui tranzistor BF... . Adica de ordinul zecimii de pF.
Pur si simplu cel care a propus schema asta s-a inspirat din schemele publicate in anii '50, care erau cu multe greseli pentru ca lumea nu se acomodase la tranzistoare.
R12 face parte din filtrul trece-jos prin care se alimenteaza partea de RF, nu contribuie cu nimic la evitarea intrarii in saturatie a tranzistoarelor T1 si T2.
Pur si simplu cel care a propus schema asta s-a inspirat din schemele publicate in anii '50, care erau cu multe greseli pentru ca lumea nu se acomodase la tranzistoare.
R12 face parte din filtrul trece-jos prin care se alimenteaza partea de RF, nu contribuie cu nimic la evitarea intrarii in saturatie a tranzistoarelor T1 si T2.
- franzm
- Membru

- A apreciat de: 1 data
- A fost apreciat de: 27 ori
Stimate domn! Dupa cum foarte bine stiti, efectul Miller se manifesta pentru orice impedanta conectata de la iesire la intrarea unui amplificator inversor. În cazul nostru, rezistoarele de polarizare daca ar fi conectate între baza si colector. Consecintele cred ca vi le puteti imagina si evalua cantitativ.
- VAX
- Membru

Nu creste capacitatea de la intrarea tranzistorului din cauza rezistorului de polarizare dintre colector si baza. Efectul Miller, in acest caz, duce la micsorarea (nesemnificativa) a rezistentei de la intrare. In raport cu cat este rezistenta de la intrarea tranzistorului, ce vine in paralel prin contributia Rb este neglijabil.
Mult mai grava este intrarea in saturatie a tranzistoarelor T1 si T2, asa cum este data schema. Curentul in baza este Ib=(Vcc-Vbe)/Rb. Curentul de colector este Ic=beta x Ib. Tensiunea in colector este Uce=Vcc-RcIc. Daca Ic este prea mare, Uce scade prea mult si tranzistorul intra in saturatie (nu mai amplifica). Trebuie ca Uce sa fie mai mare de 0,7-1 V pentru ca tranzistorul sa amplifice.
Schema asta functioneaza doar la o anumita valoare a lui beta si Vcc. Nu s-au mai utilizat astfel de circuite de polarizare din anii '50.
Curentul prin tranzistor (Ic) trebuie sa fi cuprins intre 1-1,5 mA, ca sa amplifice bine.
Cel care a proiectat shema asta a luat partea de RF din cartile vechi cu montaje cu tranzistoare, la care a adaugat un amplificator audio de la radiourile produse industrial. A facut o compilatie, nu a proiectat el. A incrucisat calul cu pisica si a rezultat un viezure.
Mult mai grava este intrarea in saturatie a tranzistoarelor T1 si T2, asa cum este data schema. Curentul in baza este Ib=(Vcc-Vbe)/Rb. Curentul de colector este Ic=beta x Ib. Tensiunea in colector este Uce=Vcc-RcIc. Daca Ic este prea mare, Uce scade prea mult si tranzistorul intra in saturatie (nu mai amplifica). Trebuie ca Uce sa fie mai mare de 0,7-1 V pentru ca tranzistorul sa amplifice.
Schema asta functioneaza doar la o anumita valoare a lui beta si Vcc. Nu s-au mai utilizat astfel de circuite de polarizare din anii '50.
Curentul prin tranzistor (Ic) trebuie sa fi cuprins intre 1-1,5 mA, ca sa amplifice bine.
Cel care a proiectat shema asta a luat partea de RF din cartile vechi cu montaje cu tranzistoare, la care a adaugat un amplificator audio de la radiourile produse industrial. A facut o compilatie, nu a proiectat el. A incrucisat calul cu pisica si a rezultat un viezure.