Ca sa poata sa demoduleze semnale SSB/CW, circuitele integrate radio AM trebuie sa aiba iesire din amplificatorul de frecventa intermediara (AFI) la care sa se conecteze un detector de produs. Circuitul TDA1046 nu are aceasta facilitate si este "condamnat" sa mearga numai in AM. Nici la TBA570 nu este iesire directa din AFI (AM), dar se poate extrage semnalul respectiv din limitatorul pentru FM, daca i se reduce amplificarea. Ideea asta a fost sugerata de @franzm pe elforum.info.
https://www.elforum.info/topic/144413-r ... nt-1922896
Nu a spus concret cum se face, dar era simplu de inteles. Normal la pinul 6 al integratului se pune un condensator de decuplare care merge la masa circuitului. Daca in serie cu acel condensator se pune un rezistor (valoarea i se stabileste experimental - de ordinul kohmi), atunci amplificarea etajului diferential, cu rol de limitator, se reduce (lucreaza liniar) si din pinul 7, care merge la un circuit oscilant acordat pe FI, se obtine semnalul cu pricina, care se aplica detectorului de produs. Se poate ca la pinul 7 sa se puna un trafo de frecventa intermediara si in secundarul lui sa fie conectate diodele din mixerul echilibrat (detectorul de produs).
https://pdf.datasheetcatalog.com/datash ... BA570C.pdf
https://vdocumente.com/radioreceptoare- ... tml?page=3
Ramane sa se determine care este valoarea optima a condensatorului de la pinul 14 (constanta de timp de la circuitul RAA - AGC), care este diferita la SSB in raport cu AM.
Circuite TBA570 inca sunt prin magazine si la forumisti.
https://quintrix.ro/index.php?route=pro ... uct_id=755
http://saimonelectronics.ro/ro/semicond ... -7956.html
Receptie SSB cu CI TBA570
-
Paul M
- Membru

- A apreciat de: 0
- A fost apreciat de: 35 ori
„Limitatorul„ a fost botezat așa în cartea „Marinescu Receptoare ... ” Este de fapt un etaj de ieșire către demodulatorul FM, dacă lucrează cu semnale mici, nu limitează nimic ...se poate extrage semnalul respectiv din limitatorul pentru FM, daca i se reduce amplificarea. Ideea asta a fost sugerata de @franzm pe elforum.info.
Mai departe din carte : La lucrul în AM acesta este dezactivat (blocat), primind printr-o rezistență tensiune V+ în baza lui Q21. Cei doi tranzistori ai diferențialului lucrează cu polarizarea bazelor din emitorul lui Q18. Dacă „pozitivezi” mai tare baza lui Q21, va rezulta blocarea diferențialului (suita de evenimente se poate explica ... ).
Asta e ideea fabricantului - blocare, ( pentru a nu scoate 455 inutil la pinul 7), nu reducerea amplificării.
Adică se poate testa „cu folos” cam ce poate ieși la pinul 7 ...
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Este neclara explicatia dumneavoastra, va rog sa detaliati.
Etajul respectiv (final) lucreaza la semnal mare, de asta intra in limitare. Daca baza lui Q21 nu este decuplata prin condensator, atunci nu amplifica (fiind etaj diferential). Prin inserierea condensatorului de decuplare cu un rezistor (de kohmi) se reduce amplificarea si etajul respectiv lucreaza liniar.
Etajul respectiv (final) lucreaza la semnal mare, de asta intra in limitare. Daca baza lui Q21 nu este decuplata prin condensator, atunci nu amplifica (fiind etaj diferential). Prin inserierea condensatorului de decuplare cu un rezistor (de kohmi) se reduce amplificarea si etajul respectiv lucreaza liniar.
-
Paul M
- Membru

Să rămânem în domeniul teoriei.
Desigur, la pinul 7 se va monta un traf FI care să fie urmat de Detectorul de produs (independent).
Pentru 465 C este undeva pe la 22nF.
Blocajul acestui etaj la lucrul în AM se elimină decuplând rezistența menționată la pinul 6.
Limitat sau ne-limitat, la pinul 7 va ieși semnal pe FI. Detectorul de produs se descurcă el.
Valoarea rez. pin 6 se tatonează pentru realizarea blocajului, la lucrul în AM (ne spune cartea).
Eu nu am de ce să recomand tatonări pentru a obține altceva (intrarea în regim linear), nici nu știu dacă are efect. Poate ar fi nevoie de scăderea potențialului bazei Q21 ?
Desigur, la pinul 7 se va monta un traf FI care să fie urmat de Detectorul de produs (independent).
Pentru 465 C este undeva pe la 22nF.
Blocajul acestui etaj la lucrul în AM se elimină decuplând rezistența menționată la pinul 6.
Limitat sau ne-limitat, la pinul 7 va ieși semnal pe FI. Detectorul de produs se descurcă el.
Valoarea rez. pin 6 se tatonează pentru realizarea blocajului, la lucrul în AM (ne spune cartea).
Eu nu am de ce să recomand tatonări pentru a obține altceva (intrarea în regim linear), nici nu știu dacă are efect. Poate ar fi nevoie de scăderea potențialului bazei Q21 ?
- VAX
- Membru

Dumneata le amesteci rau, am impresia ca n-ai inteles cum merge circuitul respectiv.
Chestia cu "blocarea AM" nu intra in discutie in cazul de fata.
Etajul diferential cu Q20 si Q21 amplifica la maxim (si intra in limitare de semnal), cand baza lui Q21 este decuplata (pusa la masa in c.a.) prin condensator. Asta cand se receptioneaza semnal FM care merge la detectorul de raport. Daca lipseste condensatorul, ambele tranzistoare (Q20 si Q21) primesc acelasi semnal in baza si etajul fiind diferential, nu scoate nimic (teoretic, daca circuitul este perfect simetric) in colectorul lui Q21. Cand decuplarea bazei lui Q21 este partiala, prin inserierea condensatorului de decuplare cu un rezistor, etajul respectiv amplifica, dar mai putin. Este situatia in care se extrage semnal pentru detectorul de produs. Trebuie ca etajul sa functioneze liniar, pentru ca semnalul SSB ar fi grav distorsionat daca circuitul ar intra in limitare.
Chestia cu "blocarea AM" nu intra in discutie in cazul de fata.
Etajul diferential cu Q20 si Q21 amplifica la maxim (si intra in limitare de semnal), cand baza lui Q21 este decuplata (pusa la masa in c.a.) prin condensator. Asta cand se receptioneaza semnal FM care merge la detectorul de raport. Daca lipseste condensatorul, ambele tranzistoare (Q20 si Q21) primesc acelasi semnal in baza si etajul fiind diferential, nu scoate nimic (teoretic, daca circuitul este perfect simetric) in colectorul lui Q21. Cand decuplarea bazei lui Q21 este partiala, prin inserierea condensatorului de decuplare cu un rezistor, etajul respectiv amplifica, dar mai putin. Este situatia in care se extrage semnal pentru detectorul de produs. Trebuie ca etajul sa functioneze liniar, pentru ca semnalul SSB ar fi grav distorsionat daca circuitul ar intra in limitare.
-
Paul M
- Membru

Dacă sunteți de acord cu asta, poate nu mai căutați alte întrebuințări pentru rezistența cu pricina.
Etajul are doar două stări : 1. - în funcțiune și 2. - neîntrebuințat.
Oricum, C nu se înseriază cu R ...
- VAX
- Membru

Dumneata nu vrei sa pricepi ca la receptia SSB/CW functioneaza si detectorul AM, pentru asigurarea semnalului de RAA/AGC, cat si circuitul cu Q20 si Q21, pentru extragerea semnalului care merge la detectorul de produs.
- VAX
- Membru

Sunt curios cati se vor apuca sa construiasca receptor SSB/CW cu CI TBA570. Eu am cateva zeci de astfel de integrate, cumparate ca material didactic. Am si ceva TCA440, LA1135, LA1245, care sunt superioare circuitului TBA570. Vor ramane pentru nepoti (cand voi avea). Pentru receptie ma limitez la stick-uri SDR, la care le voi pune in fata preamplificator RF acordabil, pentru ca fara acest accesoriu nu sunt bune la nimic (insensibile - factor de zgomot de peste 18 dB).
- VAX
- Membru

S-a fabricat (de Philips) si circuitul TDA5700, care este aproape identic cu TBA570 in partea de RF.
Datele de catalog le gasiti aici:
http://www.introni.it/pdf/Amplificatori%20BF%201981.pdf
Merge si la receptia SSB/CW, cu aceeasi modificare ca la TBA570. Daca dati de el pe undeva, sa stiti la ce ar fi bun.
Datele de catalog le gasiti aici:
http://www.introni.it/pdf/Amplificatori%20BF%201981.pdf
Merge si la receptia SSB/CW, cu aceeasi modificare ca la TBA570. Daca dati de el pe undeva, sa stiti la ce ar fi bun.