Amplificator IPRS 10W

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

addybiru
Mod global
Mod global
A apreciat de: 535 ori
A fost apreciat de: 206 ori

carageae scrie: Lun Iun 26, 2023 12:29 am Chiar si finalii folositi de Adi cred ca sunt mult mai buni decat acei SN100 sau cum le zicea, ce veneau cu ultimele modele...primele loturi, din anii 80, prima jumatate, aveau 2N3055, probabil cele mai slabe, dar marcate, ultimele, de dupa 87-88 aveau saraciile alea de componente didactice...SND1 si SPD1 stiu ca erau pt. BD135/136...SNC1 si SPC1 parca erau ceva BC generice...GN1...GP1 erau alea cu germaniu s.a.m.d.
Cred si eu ca sunt mai buni...anul trecut am primit intr-o cutie, mai multe tranzistoare de la IPRS printre care si cateva didactice de care ai pomenit mai sus; nu am vrut nici macar sa le am prin zona, le-am aruncat langa restul de piese numai bune pt Remat. Aveam ocazia sa iau si rezistoare dar mi-am adus aminte cat de des se deslipeau terminalele de la ele asa ca am zis pas, alternativ puteam sa folosesc MLT-uri ca mai am 2 cutii, oricum mult mai bune.
Forum Hobby-Electronics
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

carageae scrie: Sâm Iun 24, 2023 4:52 pm Frumos....unii au timp de joacă :)
Se vede ca au si bani destui, ca joaca asta este costisitoare. In IT se castiga serios.
DjLeco
Membru
Membru
A apreciat de: 3 ori
A fost apreciat de: 17 ori

Cit de frumos! Pe atit de simplu, atit de frumos! Si sunet "simplu", bun!
Acesti utilizatori au apreciat autorul DjLeco pentru postare:
hpavictor (Lun Feb 19, 2024 11:20 am)
Rating: 16.67%
In audio, sub 25Hz este greul, nu si pentru mine.
SSB
Membru
Membru
A apreciat de: 2 ori
A fost apreciat de: 6 ori

Pt simetria tensiunii de iesire (1/2 alimentare) este un rezistor care trebuie ajustat si nu prea are de-aface cu imperecherea finalilor desi ajuta, mai mult cu beta la primul tranzistor.
M-am jucat la vremea lor cu ambele, si cel de 10W si cel de 15W. Cel de 10W este o jucarie comparativ cu cel de 15W si recomand la oricine vrea sa faca un amplificator de asta vechi sa-l faca pe cel de 15W. Schema mai evoluata si performanta. Asta de 10W este doaretajul de iesire si VAS-ul fara etajul de intrare. Cel de 15W mai are si un tranzistor cu functia de etaj de intrare si in plus este CFA.
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 507 ori

Pentru nostalgici :
Fişiere ataşate
format-pdf
Philips_ApplicationBook_AudioAmplifierSystems_1970-09.pdf
40.53 MiB - Descărcat de 170 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare (total 2):
Mircea (Sâm Feb 03, 2024 3:06 am) • addybiru (Sâm Feb 03, 2024 9:13 am)
Rating: 33.33%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 90 ori

Ai mai pus pe undeva cartea asta...intre timp am aflat o sursa de unde se pot cumpara chiar finalii Philips originali, NOS...daca ma va chinui nostalgia poate fac si eu ceva de acolo...chiar daca probabil schemele alea nu au nimic special, daca sunt facute cu componente bune si cu specificatiile de atunci - inca se mai pot gasi BC148-149 si alte asemenea vechituri, NOS sau recuperate - probabil vor fi un experiment interesant.
https://electols.com/shopping/en/search ... query=BD18
Am auzit ca s-au facut si la noi ceva tranzistoare din seria asta, cred ca BD181 si 182, dar nu am vazut niciunul vreodata sau macar vreo schema a unui aparat industrial care i-a folosit. Stie cineva la ce s-au folosit? Sau i-am facut doar pentru export - din cate stiu au fost multe componente care nu s-au gasit niciodata la comercializare in tara...
MrAMP
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 1 data

Am facut multe din astea......o recomandare : montarea unor radiatoare pe prefinali......orice mica deriva termica se transmite finalilor....si nu e greu ....se pot gasi o gramada de radiatoare recuperate...
Acesti utilizatori au apreciat autorul MrAMP pentru postare:
addybiru (Mie Apr 10, 2024 5:12 pm)
Rating: 16.67%
addybiru
Mod global
Mod global
A apreciat de: 535 ori
A fost apreciat de: 206 ori

MrAMP scrie: Mar Apr 09, 2024 10:40 pm Am facut multe din astea......o recomandare : montarea unor radiatoare pe prefinali......orice mica deriva termica se transmite finalilor....si nu e greu ....se pot gasi o gramada de radiatoare recuperate...
Da, multumesc de recomandare, am deja pregatite radiatoarele si inca mai am ampul, cand ajung sa il desfac voi monta si radiatoare pe BD-uri.
Forum Hobby-Electronics
Scrie răspuns