Facultati tehnice la fara frecventa
- Mircea
- Moderator

- A apreciat de: 287 ori
- A fost apreciat de: 222 ori
Dle, ceausescu a bagat tara in datorii in anii 70 (dupa 75) ca sa cumpere tehnologie. Asta a fost o idee foarte buna in principiu. Insa, in 82 deja nu mai eram in stare sa platim datoriile, pentru ca investitiile s-au dovedit prost alese si/sau catastrofic implementate. In 82 nu eram in stare sa platim imprumutul din profitul adus de produsele fabricate cu "noua" tehnologia cumparata. Astfel ca, am tras foametea si frigul deja cunoscut. Dupa 89, cand "pretenii" lui nea nicu au avut acces la alte produse (vezi ridicarea embargourilor, si aici arat cu degetul Africa, dar si alti sarantoci din blocul estic care au descoperit si ei apa calda), au cumparat toti produse mult superioare (fiabilitate, etc) si tara lui nea nicu (acum in groapa vesnica) a trebuit sa traga oblonul peste anumite afaceri.VAX scrie: Vin Iun 30, 2023 6:42 am Daca Ceausescu nu ar fi bagat tara in datorii si astfel a blocat modernizarea unor sectii, uzina ar fi fost 100% competitiva. Se putea aduce la zi cu investitii minime.
De unde sa investesti in retehnologizare daca nu ai bani??? Orice afacere se tine in viata cu excesul de bani dupa plata darilor (taxe, furnizori, salarii). Cand fabricile si uzinele d-abia plateau salariile, taxele erau in urma cu anii si furnizorii nu-ti mai dadeau pe datorie, ce mai era de facut?
Cand au venit strainii sa investeasca, am zbierat ca nu ne vindem tara. Cand au insistat strainii sa investeasca, am ingrosat obrazul la spagi si licitatii manarite. Putini dintre straini au mai continuat. Si, da, e absolut normal ca cineva sa-ti dea bani cu imprumut si tu sa-i dai inapoi cu dobanda (cu varf si indesat uneori). Asa s-au ridicat toate tarile care au avut ganduri bune despre dezvoltare si prosperitate.
- Mircea
- Moderator

Daca nu imi aratati si cablul in piele de sarpe, instalat pe suporti de lemn ca sa nu vibreze, parca as zice ca l-ati construit degeaba.franzm scrie: Vin Iun 30, 2023 6:47 am Pot sa pun si eu poza mea preferata pe aceasta tema? Sursa de 30 A, riplu 1,5% fara filtraj si motivul pentru care mi-am tras trifazic în sufragerie. Nu va plictisesc cu diagramele fazoriale desi, în acest caz, ele sunt sarea în bucate.
Cat despre sarea din bucate, parca as pune accentul mai mult pe mirodenii. Unii zic ca fac mai bine, eu inca sunt in teste.
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Toata Europa de Est a fost dezindustrializata, la fel si Rusia, pe baza unui plan NATO. Fostii adversari (Pactul de la Varsovia) trebuiau sa fie loviti puternic, sa nu mai prezinte pericol pentru Vest. Aici nu a fost vorba de investitiile proaste facute de Ceausescu, ci de ceva mult mai grav.
Povestile securistice ca nu ne vindem tara, nu au o baza logica, pentru ca deciziile le luau cei din grupul care preluase puterea (securistii), nu salariatii si pensionarii.
Tradarea a plecat de la KGB si nici acum lucrurile nu s-au clarificat la rusi, Putin fiind KGB-ist care a contribuit la daramarea URSS. Nu se recunoaste clar acest fapt, desi in grupul securistilor s-a discutat problema asta.
Tarile comuniste erau vulnerabile pentru ca erau conduse centralizat, de securisti si birocratie, care aveau privilegii dar isi doreau mai multa avere (ca patronii din Vest). N-am inteles cum a fost posibil sa se difuzeze serialul Dallas, unde se facea apologia capitalismului. Adica ne tineau la sedintele de partid (extinse - eu mergeam fortat, nefiind membru PCR), unde infierau capitalismul, si sambata seara ne uitam la parazitii din Dallas.
In prezent este dezindustrializata si Germania, motorul economic al UE, pentru ca ii concureaza pe anglo-americani. Americanii au finantat miscarile ecologiste, care au impus renuntarea la reactoarele nucleare si la combustibilii fosili, sa lase industria germana fara energie ieftina (si suficienta). Toata vrajeala cu energia verde are ca scop dezindustrializarea. De faptul ca sunt prea multe automobile care consuma petrol si produc bioxid de carbon nu se vorbeste, sa nu deramjeze afacerile de trilioane de dolari ale americanilor. Nu este normal ca toata pullimea sa aiba automobil, se poate circula cu trenul si cu tramvaiul, cu tractiune electrica, curentul fiind produs cu reactoare nucleare si cu alte mijloace care nu polueaza cu CO2.
Povestile securistice ca nu ne vindem tara, nu au o baza logica, pentru ca deciziile le luau cei din grupul care preluase puterea (securistii), nu salariatii si pensionarii.
Tradarea a plecat de la KGB si nici acum lucrurile nu s-au clarificat la rusi, Putin fiind KGB-ist care a contribuit la daramarea URSS. Nu se recunoaste clar acest fapt, desi in grupul securistilor s-a discutat problema asta.
Tarile comuniste erau vulnerabile pentru ca erau conduse centralizat, de securisti si birocratie, care aveau privilegii dar isi doreau mai multa avere (ca patronii din Vest). N-am inteles cum a fost posibil sa se difuzeze serialul Dallas, unde se facea apologia capitalismului. Adica ne tineau la sedintele de partid (extinse - eu mergeam fortat, nefiind membru PCR), unde infierau capitalismul, si sambata seara ne uitam la parazitii din Dallas.
In prezent este dezindustrializata si Germania, motorul economic al UE, pentru ca ii concureaza pe anglo-americani. Americanii au finantat miscarile ecologiste, care au impus renuntarea la reactoarele nucleare si la combustibilii fosili, sa lase industria germana fara energie ieftina (si suficienta). Toata vrajeala cu energia verde are ca scop dezindustrializarea. De faptul ca sunt prea multe automobile care consuma petrol si produc bioxid de carbon nu se vorbeste, sa nu deramjeze afacerile de trilioane de dolari ale americanilor. Nu este normal ca toata pullimea sa aiba automobil, se poate circula cu trenul si cu tramvaiul, cu tractiune electrica, curentul fiind produs cu reactoare nucleare si cu alte mijloace care nu polueaza cu CO2.
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 90 ori
Dallas a fost permis pentru ca ajuta in sensul de "a face de ras" societatea capitalista. La fel si Mostenirea familiei Guldenburg...eu chiar am crezut pana nu de mult ca a fost un serial pt. a promova cele doua familii producatoare de bere, berea Guldenburg a existat pe bune, am si baut...abia anul asta am aflat ca si Guldenburg si Balbeck au fost firme facute de Bavaria ca sa promoveze serialul...azi e inexistenta oricare din ele, mai gasesti doar poze pe net.
Ca majoritatea nu au condamnat capitalismul dupa ce au vazut Dallas e alta poveste....la fel cum m-a rugat cu ani in urma un amic, pastor neoprotestant cam radical, sa nu spun mai mult, mi-a cerut sa-i fac un CD cu muzica pop rock cea mai reprezentativa. Nu mi-a spus pentru ce...eu i-am pus muzica buna...dar ideea era sa arate cat de "rea" e muzica ne-religioasa. Predica a fost un esec pt. ca mai ales tinerii mai aveau un pic si se ridicau de pe scaune sa danseze, nici vorba sa condamne "putreda muzica pop-rock"....Ghinion...
Chiar si Stairway To Heaven le-a placut, chiar dincolo de prima parte....
Ca majoritatea nu au condamnat capitalismul dupa ce au vazut Dallas e alta poveste....la fel cum m-a rugat cu ani in urma un amic, pastor neoprotestant cam radical, sa nu spun mai mult, mi-a cerut sa-i fac un CD cu muzica pop rock cea mai reprezentativa. Nu mi-a spus pentru ce...eu i-am pus muzica buna...dar ideea era sa arate cat de "rea" e muzica ne-religioasa. Predica a fost un esec pt. ca mai ales tinerii mai aveau un pic si se ridicau de pe scaune sa danseze, nici vorba sa condamne "putreda muzica pop-rock"....Ghinion...
- Mircea
- Moderator

Am vazut acum ce se poate face in laboratorul ICMET (fost al Electroputere), si este intradevar impresionant. Nu am nici o idee daca acele capabilitati erau si inainte de 89 (caci, sincer, multe laboratoare au aparatura din anii 50-60, caci nu s-au schimbat principiile), dar acum se pot testa multe aparate.VAX scrie: Vin Iun 30, 2023 6:42 am Toate alea de care povestiti se faceau si la Electroputere din Craiova.
- Mircea
- Moderator

carageae scrie: Sâm Iul 01, 2023 10:43 pm Dallas a fost permis pentru ca ajuta in sensul de "a face de ras" societatea capitalista.
Unele seriale sau filme straine au fost permise din 2 motive simple:
1. Sa se dea impresia ca exista un pic de "idee de libertate" (adica supapa de siguranta, dar utila sistemului, nu populatiei).
2. Chiar daca erau straine, important era sa fie dintre cele care aratau o imagine dezavantajoasa vestului, sau care erau, pur si simplu, inofensive (nu dadeau idei).
- VAX
- Membru

Ce se numeste acum ICMET, inainte de '90 se numea LIT (Laboratorul de Inalta Tensiune). Cred ca s-a construit in anii '70, daca nu chiar mai devreme, Dotarile de baza sunt de dinainte de '90.
Ma mir ca nu l-au distrus si pe asta. Acolo au facut si verificari la instalatia de transmisiuni radio de la tancurile romanesti.
Ma mir ca nu l-au distrus si pe asta. Acolo au facut si verificari la instalatia de transmisiuni radio de la tancurile romanesti.
- Mircea
- Moderator

Stiti de ce nu l-au distrus? Intrebati pe cineva cat costa un test de traznet sau de scurt si apoi o sa vedeti cat este de rentabil. O saptamana de teste si plateste salariile angajatilor pe cateva luni de zile. Plus, angajatii sunt pasionati si foarte tehnici, nu se intra pe pile si relatii acolo.
Daca e rentabil, cine sa vrea sa-l distruga? Plus ca, nu uitati, contine prea putine componente reciclabile (fier, cupru) ca sa merite efortul. Deci, cine cumpara "troacele" dintr-un laborator de inalta tensiune? Putini stiu ce sa faca cu ce au furat sau unde sa le vinda.
Pe forumul celalalt apar periodic aparate de testari specifice. Cei care le vand nu au nici o idee despre ce vand; de regula posteaza "la ce foloseste asta si cat as lua pe el" inainte sa le puna la vanzare. E clar ca sunt furate sau gasite/procurate de la altii care le fura.
Daca e rentabil, cine sa vrea sa-l distruga? Plus ca, nu uitati, contine prea putine componente reciclabile (fier, cupru) ca sa merite efortul. Deci, cine cumpara "troacele" dintr-un laborator de inalta tensiune? Putini stiu ce sa faca cu ce au furat sau unde sa le vinda.
Pe forumul celalalt apar periodic aparate de testari specifice. Cei care le vand nu au nici o idee despre ce vand; de regula posteaza "la ce foloseste asta si cat as lua pe el" inainte sa le puna la vanzare. E clar ca sunt furate sau gasite/procurate de la altii care le fura.
- VAX
- Membru

Au distrus multe alte unitati la fel de utile. La LIT era director un evreu cu multe relatii in strainatate, poate ca de asta nu s-a demolat.
Au pastrat si IUG (insa nu stiu in ce stare este), pentru ca acolo se puteau repara (asa cred) blindate NATO.
Am avut colegi de liceu care au lucrat (ingineri) la LIT. De la ei stiu ca cei mai buni ingineri au plecat (unii fortati) in sectorul privat, au ramas mai mult pilosii.
Au pastrat si IUG (insa nu stiu in ce stare este), pentru ca acolo se puteau repara (asa cred) blindate NATO.
Am avut colegi de liceu care au lucrat (ingineri) la LIT. De la ei stiu ca cei mai buni ingineri au plecat (unii fortati) in sectorul privat, au ramas mai mult pilosii.