Chestia cu depletion mode este valabila la MOSFET-uri. Acestea pot fi cu canal initial (pot merge si in modul depletion dar si in enhanced), respectiv cu canal indus (merg in enhanced). La JFET-uri canalul conductor este situat intre doua jonctiuni polarizate invers. Prin marirea sau micsorarea tensiunii inverse se modifica sectiunea canalului.
2N5460 este asemanator (constructiv) cu BF245 sau cu alte JFET-uri, doar ca are canal p. La cele cu canal p frecventa maxima de lucru este mai mica decat la cele cu canal n, pentru ca golurile au mobilitatea cam de doua ori mai mica decat electronii. La 2N5460 frecventa maxima de lucru este de 250 MHz, iar la BF245 de 500 MHz. La frecventa sub 100 MHz sunt practic complementare. Nu sunt pentru etaje finale (n-au putere), dar pot fi utilizate in montaj complementar la preamplificatoare. Am sa postez mai tarziu o astfel de schema.
Am cumparat 2N5460 si 2SK170 ca piese de lucru cu studentii la laborator. BF245 am cumparat peste 1000 bucati, cand erau cu 0,25 lei bucata. Cele mai multe mi-au ramas. Astea merg si in JF, dar sunt mai mult de RF (amplificatoare, mixere, oscilatoare etc).
Scheme de preamplificatoare RIAA, comparate şi comentate
Moderator: hpavictor
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 90 ori
https://www.onsemi.com/download/data-sh ... 5460-d.pdf
Eu de aici inteleg altceva...sau difera cele actuale de alea vechi?
Daca curentul D-S are o valoare de cativa miliamperi si scade la zero cand tensiunea pe grila se apropie de 2V nu vorbim de modul depletion?
Stiu ce vreti sa spuneti cu folosirea complementarelor in preamplificatoare, stiu si un amplificator interesant de casti care are la intrare asa ceva, Amp-camp al lui Nelson Pass. Sunt niste perechi de J-fet-uri 2SK-2SJ cu preturi de legenda...de aia am renuntat la montajul respectiv, desi am achizitionat o pereche de pcb-uri mai demult.
Edit: Eu am folosit J113 intr-un amplificator de casti, care ataca prin cuplaj direct un IRF510 si suna foarte bine, nu are pic de zgomot...oare cum ar fi BF245 comparativ?
viewtopic.php?t=451
Daca curentul D-S are o valoare de cativa miliamperi si scade la zero cand tensiunea pe grila se apropie de 2V nu vorbim de modul depletion?
Stiu ce vreti sa spuneti cu folosirea complementarelor in preamplificatoare, stiu si un amplificator interesant de casti care are la intrare asa ceva, Amp-camp al lui Nelson Pass. Sunt niste perechi de J-fet-uri 2SK-2SJ cu preturi de legenda...de aia am renuntat la montajul respectiv, desi am achizitionat o pereche de pcb-uri mai demult.
Edit: Eu am folosit J113 intr-un amplificator de casti, care ataca prin cuplaj direct un IRF510 si suna foarte bine, nu are pic de zgomot...oare cum ar fi BF245 comparativ?
viewtopic.php?t=451
- Mircea
- Moderator

- A apreciat de: 287 ori
- A fost apreciat de: 222 ori
Cititi un pic despre H2 generator al lui Pass. O sa intelegeti ca ce conteaza este exact in ce regiune a curbei caracteristice este folosit FET-ul. Nu stiu cat de bine trebuie sa stii electronica (nu sunt mult departe de un lipitor de piese in multe domenii), dar sigur trebuie sa fie mai mult decat credem si putem unii dintre noi.
https://www.firstwatt.com/wp-content/up ... art_h2.pdf
https://www.firstwatt.com/wp-content/up ... art_h2.pdf
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 507 ori
M-ati provocat .
Ca urmare , mi-am amintit ( absolut intamplator
) de un proiect mai vechi ( o colaborare cu un prieten ) , finalizat in 2021 .
Este vorba de un etaj de intrare de inspiratie Denon , pentru un etaj final modular de mare putere .
Am cautat tranzistorul dublu FET folosit de Denon sau Sansui si surpriza , l-am gasit la Mouser Romania .
Si atunci , si acum
.
Surpriza reala a fost pretul ... merita sa cautati si sa va indestulati sertarul cu bani putini .
In urma experientelor personale cu FET-uri , raman la varianta bipolara daca discutam de componente discrete si / sau tranzistoare duble ( nativ ) fara a necesita o imperechere prealabila ...
Am o retinere legata de FET-uri ... caracteristica patratica ( cunoscatorii stiu ce e aia , raspunsul armonic perfect H2 ) bla bla bla .
Intotdeauna voi prefera circute integrate cu FET pe intrare , dar asta e o parere personala , altii pot avea pareri diferite .
Ca urmare , mi-am amintit ( absolut intamplator
Este vorba de un etaj de intrare de inspiratie Denon , pentru un etaj final modular de mare putere .
Am cautat tranzistorul dublu FET folosit de Denon sau Sansui si surpriza , l-am gasit la Mouser Romania .
Si atunci , si acum
Surpriza reala a fost pretul ... merita sa cautati si sa va indestulati sertarul cu bani putini .
In urma experientelor personale cu FET-uri , raman la varianta bipolara daca discutam de componente discrete si / sau tranzistoare duble ( nativ ) fara a necesita o imperechere prealabila ...
Am o retinere legata de FET-uri ... caracteristica patratica ( cunoscatorii stiu ce e aia , raspunsul armonic perfect H2 ) bla bla bla .
Intotdeauna voi prefera circute integrate cu FET pe intrare , dar asta e o parere personala , altii pot avea pareri diferite .
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Asta e '' vinovatul '' din atasament .
- Fişiere ataşate
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Asa se zice, ca JFET-rile merg in modul depletion, cu jonctiunea portii polarizata invers. Dar si JFET-urile accepta tensiune de polarizare directa, daca este sub 100 mV, adica ar merge si in enhanced mode. Insa cinstit vorbind, depletion si enhanced sunt moduri de lucru specifice MOSFET-urilor. De exemplu ROS-01 (se producea la ICCE) era cu canal indus si lucra in modul enhanced (la Vgs=0 Id=0). Dar ROS-02 era cu canal initial si putea merge si in depletion si in enhanced. Si BS170 este cu canal indus.carageae scrie: Mie Mai 28, 2025 3:52 am https://www.onsemi.com/download/data-sh ... 5460-d.pdf
viewtopic.php?t=451
JFET-orile mai noi au transconductanta Gm mai mare decat la cele vechi si implicit tensiunea de zgomot de la intrare mai mica. Probabil ca sunt realizate prin implantare ionica a impuritatilor, la cele vechi prin difuzie termica.
- VAX
- Membru

Am simulat circuitul postat de domnul Victor, mai mult ca sa vad regimul static (tensiuni, curenti), dar si functionarea. Amplifica cat zic pe schema, dar se observa o supracrestere la frecventa mica, sub 10 Hz. Asta deranjeaza.
- hpavictor
- Moderator

Acel raspuns ciudat este datorat constantei de timp a etajului DC Servo .
Dupa ce se stabilizeaza ( maxim 10 secunde ) nu afecteaza cu nimic raspunsul audio .
Dupa ce se stabilizeaza ( maxim 10 secunde ) nu afecteaza cu nimic raspunsul audio .
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- VAX
- Membru

Nu stiu daca este asa cum spuneti, pentru ca analiza s-a facut pentru raspunsul in frecventa (AC), nu in regim trazitoriu. Cred ca este de la reactia negativa, care scade la frecventa joasa (de la condensatoare).
Am mai intalnit raspuns de tipul asta si la alte scheme.
Am mai intalnit raspuns de tipul asta si la alte scheme.
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 90 ori
Schema asta cum vi se pare?
Cautam altceva dar am dat de ea, e facuta de d-l Aurelian Mateescu - din cate am inteles o adaptare din revista Radio din URSS.
Cautam altceva dar am dat de ea, e facuta de d-l Aurelian Mateescu - din cate am inteles o adaptare din revista Radio din URSS.
- Fişiere ataşate
-
- Preamplificator RIAA Mateescu.JPG (145.37 KiB) Vizualizat de 862 ori