Amplificator cu germaniu
Moderator: hpavictor
- franzm
- Membru

- A apreciat de: 1 data
- A fost apreciat de: 27 ori
La 1 A curent de colector, transconductanta este de 40 S si inversa acesteia, 25 miliohm, nu este o valoare astronomic de mare. Mai problematic e faptul ca variaza cu semnalul si ca suma transconductantei celor doua jumatati ale etajului final nu este nici ea constanta (la etajul clasa AB). Decât la etajul contratimp clasa A.
- franzm
- Membru

- A apreciat de: 1 data
- A fost apreciat de: 27 ori
Asa-i; schema cu traf defazor e formata din doua surse de curent comandate în tensiune înseriate. Am fost cu gândul departe, la unul din proiectele mele care are legatura cu topicul celalalt ("Întrebare mare").
- addybiru
- Mod global

- A apreciat de: 535 ori
- A fost apreciat de: 206 ori
Cam asa se prezinta amplificatorul montat intr-o carcasa de la un alt proiect (cu tuburi, de acolo si logo). Mai vreau sa fac si un preamp tot cu germaniu, va fi actionat de butonul din dreapta (printr-un releu). Cu traful din poze am obtinut 36V, nu am mai facut masuratori, urmeaza cand e gata definitiv, pana atunci voi asculta la el asa cum e. Cred ca mai fac unul, poate cu tranzistoarele originale, daca le gasesc pe toate.
- Fişiere ataşate
-
- 20230907_162659.jpg (2.36 MiB) Vizualizat de 2088 ori
-
- 20230907_162339.jpg (2.39 MiB) Vizualizat de 2088 ori
-
- 20230907_174847.jpg (2.91 MiB) Vizualizat de 2088 ori
-
- 20230907_162002.jpg (2.14 MiB) Vizualizat de 2088 ori
-
- 20230907_161945.jpg (2.54 MiB) Vizualizat de 2088 ori
-
- 20230907_161311.jpg (2.43 MiB) Vizualizat de 2088 ori
-
- 20230907_161303.jpg (2.53 MiB) Vizualizat de 2088 ori
- Rating: 16.67%
Forum Hobby-Electronics
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 507 ori
SSB scrie: Lun Apr 25, 2022 11:28 pm Am la dispoziție EFT250, AC180K si AC181K, AC187K si AC188K, EFT323. Si ar mai fi încă câțiva dar ăștia amintiți cred ca-s cei mai potriviți dintre cei ce-i am.
Se poate face cu tranzistorii ăștia un amplificator de minim 10-15W?
In caz afirmativ ce schema sugerați?
- Fişiere ataşate
-
- Germaniu Audio.png (14.12 KiB) Vizualizat de 1967 ori
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 507 ori
Schema este de origine ceha sau slovaca , poti folosi prefinalii cu Ge de la vechile magnetofoane Maiak 203 /205 , se gasesc destule rezultate din defrisari .
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 90 ori
Personal nu prea cred in "legenda" germaniu....totuşi, am deţinut un Belcanto 3010, pickup cu doză piezzo-ceramică şi finali pe germaniu, pentru cine nu ştie....a sunat foarte agreabil. Multă vreme am crezut că a fost mătrăşit de cei de la casa pionierilor, avea ceva prefinali rusesti MP***, după multă vreme am găsit schema şi am observat că era original aşa, cu prefinali URSS....CAER să trăiască! 
Ulterior finalii au fost inlocuiti cu ASZ--uri, apoi după ce a picat din nou am eviscerat acel pickup si i-am pus doua kit-uri de amplificator de 15W de IPRS.
A sunat ok, evident mult mai tare ca originalul, boxele originale, cu ceva difuzoare Unitra, dar am inteles cu licenţă Pioneer, au fost înlocuite cu două incinte "Melodia", cu difuzoare de 12.5W si 6 ohmi...apoi a venit revolutia din 89....
Dacă în cazul lămpilor am cam priceput ce e bun şi ce nu în amplificatoarele cu lămpi, în cazul germaniu încă nu înţeleg ce e aşa deosebit la ele? Poate tensiunea de deschidere mult mai mică decât la siliciu? Altceva nu prea le recomandă şi nişte măsurători serioase nu am prea văzut, în afară de cele care atestă funcţionare, de aici...
Ulterior finalii au fost inlocuiti cu ASZ--uri, apoi după ce a picat din nou am eviscerat acel pickup si i-am pus doua kit-uri de amplificator de 15W de IPRS.
A sunat ok, evident mult mai tare ca originalul, boxele originale, cu ceva difuzoare Unitra, dar am inteles cu licenţă Pioneer, au fost înlocuite cu două incinte "Melodia", cu difuzoare de 12.5W si 6 ohmi...apoi a venit revolutia din 89....
Dacă în cazul lămpilor am cam priceput ce e bun şi ce nu în amplificatoarele cu lămpi, în cazul germaniu încă nu înţeleg ce e aşa deosebit la ele? Poate tensiunea de deschidere mult mai mică decât la siliciu? Altceva nu prea le recomandă şi nişte măsurători serioase nu am prea văzut, în afară de cele care atestă funcţionare, de aici...
- addybiru
- Mod global

- A apreciat de: 535 ori
- A fost apreciat de: 206 ori
Nu-i cazul de legenda aici, am pus niste masuratori cu osciloscopul, nu e wow asta ca sa fie clar, suna decent si cam atat; nu stiu ce parere ai de kiturile IPRS dar am ascultat ambele si cred ca suna mai bine cel cu germaniu...au mai facut vreo 2 colegi kitul, la unu l-am trimis gata montat si reglat, s-au declarat multumiti. Nu e pt Hi-Fi, e mai mult de hobby si pt cine mai vrea sa faca cate un amplificator cu piese vechi, nu neaparat cu lampi, unde nu toti au cunostinte. Cam asta e zona in care se adreseasa, cel putin montajul realizat de mine dar a fost bine primit pe grupuri asa ca a meritat efortul.
- Rating: 16.67%
Forum Hobby-Electronics