Sonda diferentiala DIY

Aparate de masura analogice
Scrie răspuns
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

De mult voiam sa construiesc o sonda diferentiala, si acum cu statul acasa e mai mult timp pentru finalizat proiecte oprite de ani de zile.

Asta e schema sondei mele. Am optat pentru capsule SOT23-5, si prin cutii aveam ADA4851-1 si LMH6723. Am folosit ADA4851-1 in aceasta sonda.
Imagine

Cablajul e facut sa intre intr-o cutie Hammond 1591-A. Are sa aiba o decupatura pentru iesirea BNC si cateva gauri pentru cei 2 crocodili si alta gaura laterala pentru alimentare. Daca cineva imi poate sugera un conector (diametru 6-7mm maximum gaura posibila) cu 3 pini (sau 2 + ecran metalic) pentru alimentare as aprecia - multumesc.
Imagine
Imagine

Asta e cablajul gol, care - evident - are greseli de silkscreen (condensatoarele de decuplare de pe dos sunt notate pe fata, + de la alimentare este gresit indicat).
Imagine
Imagine

Daca cineva este interesat sa construiasca:
1. Cu ADA4851-1 are o liniaritate superioara la 0,1dB pana la 1MHz. Incerc sa construiesc alt prototip cu LMH6723 si ar trebui sa creasca banda cu un ordin de marime (daca interpretez bine foaia de catalog).
2. Din pacate, in capsula SOT23-5 nu exista variante care sa mearga la mai mult de +/-5V. In capsula SOIC8 exista opampuri mult mai bune (LM7171 de exemplu la +/-15V).
3. Am pus un semireglabil in loc de R38 de o valoare de 5k. Asta permite reglarea sondei intre 10x si 100x.
In cazul meu, cu retea de 120Vca, limitarea alimentarii la +/-5V imi permite sa folosesc lejer o sonda de 20x sau 50x. Pentru 230Vca este la limita a ce poate scoate la iesire opampul, deci se poate implementa 100x. Cu alimentare de +/-15V se poate obtine un raport mai bun.
4. Nu m-am hotarat daca fac un splitter cu un opamp ca sa alimentez intr-o baterie de 9V (sau o sursa externa de 10V).
5. Am omis sa fac capturi de ecran de osciloscop, o sa pun zilele astea, ca nu-mi place sa arunc doar o schema.

PS: Sa nu-mi reprosati fluxul de pe cablaj, nu l-am spalat inca, nu am terminat toate testele.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare (total 2):
addybiru (Joi Aug 12, 2021 8:25 am) • hpavictor (Lun Oct 30, 2023 4:50 am)
Rating: 33.33%
SSB
Membru
Membru
A apreciat de: 2 ori
A fost apreciat de: 6 ori

Interesant, dar trebuie sa ma uit de acasa ca la servici siteurile de hosting sint blocate.
Ce CMMR ai reusit sa obtii si ce rejectie a modului comun?
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Nu am masurat CMRR. Imi e ca mare branza nu as masura cu rezistente de doar 1% in diferential.

Intre timp am ales o solutie cu 7660 pentru alimentare si am avut ocazia sa profit de sonda la niste amplifuri in punte. Am sa modific pentru 100x sau mai lipesc un cablaj.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare:
hpavictor (Lun Oct 30, 2023 4:50 am)
Rating: 16.67%
SSB
Membru
Membru
A apreciat de: 2 ori
A fost apreciat de: 6 ori

Stii ca la un moment dat, acum citiva ani, ma apucasem si eu de o sonda diferentiala dar m-am oprit cind am vazut ca nu pot obtine un CMRR prea bun la frecvente ridicate.
Pt mine este esential un CMRR bun de macar 40db la 10Mhz. Ideal ar fi de 40-50db la 100Mhz dar asta este cam imposibil in materie de amatori.
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Nu am vazut la vanzare sonde diferentiale (industriale) care sa functioneze cu CMRR de minim 40dB la frecventa mai mare decat cativa MHz. Poate ca sunt, dar pentru aplicatii speciale (cercetare).
In schimb, am vazut intr-o carte ruseasca despre FET--uri, o schema de principiu (fara valori la componente), cu cateva tranzistoare si etaj diferential cu JFET la intrare, care (zicea autorul ca) ar fi ners cu CMRR de 40 dB la frecventa de 100 MHz. CMRR se regla cu un potentiometru in circuitul de drena la etajul diferential. Nu tuseste daca din cand in cand se aplica semnal pe mod comun (intrarile legate impreuna) si din potentiometru se regleaza pentru semnal minim (chiar zero) la iesire.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Lun Oct 30, 2023 4:49 am)
Rating: 16.67%
Scrie răspuns