Radioreceptoare Tehnoton

Sectiune pentru receptoarele radio, constructii, prezentari scheme si proiecte
Paul M
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 35 ori

În ultima parte a activității, Fabrica Tehnoton a produs câteva receptoare „de clasă”, cu tranzistori, folosind o schemă ceva mai elaborată. În principiu, cred că un RAA ceva mai eficient pe partea de MA. Un tranzistor în plus pe calea de MA, doi tranzistori în plus pe calea FM ...
Pe calea de MA s-a folosit un mixer mai eficient (cu RAA mai bun), doi tranzistori în montaj diferențial, dar nu pentru a realiza un mixer echilibrat, ci pentru un plus de RAA.

Imagine
Imagine

Cu explicații găsite prin alte părți, RAA al mixerului acționează cam așa :
pe T2, clasic, prin reducerea curentului de colector, până spre blocare.
pe T1, care se pare inițial este aproape blocat, pe măsură ce crește tensiunea din bază, începe să conducă și determină creșterea tensiunii pe sarcina comună din emitori. Deci T2 va începe să își reducă curentul și să se îndrepte spre blocaj.
O schemă așa de complexă nu am mai întâlnit. Pentru RAA T1 se folosește un detector separat.
Curioasă este și aplicarea semnalului de RF pe bazele celor doi tranzistori. Necesită niște explicații ...
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

A fost odata.
Industria electronica a fost demolata, ca toata industria. Ii incomodam pe occidentali, care au nevoie de colonii de unde sa jefuiasca. Si in celelalte tari est-europene au facut la fel. Ba mai mult, au distrus si industria din RDG, desi se unificase Germania.
Acum se dezindustrializeaza Germania (la ordin din SUA), prin politica tembela cu energia verde. Adica Europa sa se autopedepseasca, sa renunte la carbune si la centralele nucleare, in timp ce China si India consuma la greu combustibili fosili si produc CO2 mult mai mult decat Europa.

Ideile cu RAA-ul mai complicat si cu restul sunt vechi, le-au aplicat cand a scazut pretul la tranzistoare, umflat artificial prin taxe aberante.
Tehnoton a fabricat si multe radiouri cu circuite integrate (TBA570, TDA7220). Piesele erau bune (fiabile), insa partea mecanica (comutatoarele) era de toata jena. Au fost bune si condensatoarele ceramice, mult criticate de unii. Cele de RF erau stabile termic, doar cele cu ceramica de tip 2 (pentru decuplare) se scurcircuitau (doar unele, procentual putine) pentru ca ionii de argint de la armaturi migrau prin ceramica (de grosime mica, pentru capacitate mare). Occidentalii renuntasera la armaturile de argint, le faceau din cupru.
Paul M
Membru
Membru

VAX
Membru
Membru

Cum vi s-au parut cele cu CI TDA7220, in raport cu cele pe tranzistoare discrete ? Eu am ascultat la radiouri cu TDA1220B (varianta veche a lui TDA7220) si mi-au placut (destul de sensibile)..
Paul M
Membru
Membru

Aceste CI livrează semnal JF de bună calitate, merg și cu stereo.
Am avut cu TDA1220A (Hit Boy 60, o epavă fără capac). Mic, bine făcut, foarte sensibil.
Am avut un chinez (de talcioc, din vremea radiocass-urilor) cu TDA1220B (Malaezia, cum zice la hârtie, destinat producției de masă), avea și SW1, SW2. Sensibilitate redusă, dotat cu un singur traf FI (de fapt cam atâta putea duce). I-am adăugat un filtru ceramic, dar a scăzut rău amplificarea. Nu l-am văzut decât în astfel de receptoare, de masă.
Am avut și un TOTAL Electronica (?) cu TDA7220 IPRS, acela cu 4 subgame SW și cu filtru AM cu 4 cristale (cred) LT455.
Să zicem - bun, sensibilitate medie (cred că sub Gloria)
VAX
Membru
Membru

Este posibil ca integratul TDA1220B (Malaezia) sa fi avut o problema. Era bine daca il inlocuiati cu unul nou. Nu sunt diferente interne mari intre TDA1220A si TDA1220B.
Circuitele integrate au in AFI amplificatoare aperiodice si in general au amplificarea mai mica decat AFI cu tranzistoare discrete si cu circuite oscilante in colector. De TDA7220 stiu ca este cam ca TDA1220B, dar merge la tensiune de alimentare mai mica.

Cum vi s-au parut radiourile cu TBA570 ? La receptia AM, ca in FM sunt in regula, desi au tendinta la autooscilatie.
Paul M
Membru
Membru

Radiouri cu TBA570 ?
Putem vorbi puțin de cele românești. Am cumpărat și eu prin anii 80 un Solo 500, să am de tăvăleală. A costat 800 lei, Gloriile erau pe la 1200 (cred), dar parcă nu se găseau tot timpul. La magazin mi-au spus să-l iau dacă vreau, dar că nu prea mai funcționează cănd se mai descarcă bateriile (6V). Avea și redresor, plus stabilizator. Nici acum nu știu care era problema lor, cred că finalii nu mai funcționau ... Integratul zic acum că își făcea treaba, comparativ cu Gloria nu știu, nici datele tehnice ale radioului nu le mai am (se vindea cu schemă ...). Filtru AM cu 4 celule, ferită 10-12 cm. Variabil AM-FM IPRS voluminos, trimeri ceramici, separat. FM OIRT, l-am tras eu în CCIR spre sfârșitul vieții ... A trăit în două ere.
Carcasa din plastic casant, în timp a primit câteva bușituri, a mai crăpat, până s-a dus de tot ...
Um minus important, difuzorul de 5 cm, înalt și greu. Sonorizare deficitară, deși avea și reglaj de ton. Un amic avea Solo 300, tot cu integrat, acelaș difuzor gros și greu ... Adică radio portabil, gros și greu .
Remarcă : au apărut apoi R.Cass chinezești (am avut un Fugison) - difuzor de 5 cm, subțire și ușor (cred că și mai bun), fixat de carcasa de plastic într-o incintă rezonantă - audiție mult superioară.
România a fost poate singura țară care a clonat TBA570, Polonia, RDG, URSS, au mers către alte licențe.
VAX
Membru
Membru

TBA570 a fost proiectat pentru radio stationare, merge bine la tensiune de alimentare ceva mai mare (chiar si 16 V). Eu am butonat (inainte de '90) un Solo 500 al unui coleg de liceu, mi s-a parut OK. Doar ca daca il trageam din bobinele de FI pentru semnal maxim, avea tendinta sa intre in oscilatie (amplificare mare si cuplaje parazite).
Este circuit integrat din prima generatie, are schema interna relativ simpla. Cred ca schema de aplicatii poate fi imbunatatita putin, cu circuite externe puse in plus. Un ARF pentru AM, un etaj diferential in plus in FM, inainte de detectorul de raport.
Inca mai am cateva zeci de astfel de circuite, o parte cumparate dupa '90 si restul primite de la cineva din Iasi, facute rost de la Tehnoton.
VAX
Membru
Membru

Cand eram student am reparat mai multe radiouri Cosmos, care receptionau si in US. Eram in vacanta, la tara, la bunici, unde nu aveam radio. Le tineam la reparatie cateva saptamani, ca sa ascult la ele (Radio Europa Libera si BBC). Nu erau prea sensibile pentru ca in AFI aveau un etaj de amplificare aperiodic (cu sarcina rezistiva).
As reconditiona unul, daca l-as gasi la targ la pret mic (pe OLX costa minim 100 pei) si sa nu fi fost ciobanit.

De pe elforum am luat schema asta:

https://www.elforum.info/uploads/monthl ... 345039.jpg

http://www.regiradio.nhely.hu/roman/rortr/cosmos.html
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 507 ori

Cândva , in anii 80 , am făcut o comparație între receptorul Gamma fabricat la Tehnoton și Monika , fabricat în Polonia .
Practic , Gamma este un gunoi cu o carcasa frumoasa pentru categoria mini .
Monika are filtru piezo pe FI , variabil cu aer , sensibilitate excelenta inclusiv pe scurte , RAA ștergea orice umbra de fading .
Amândouă aveau scheme simple , dar soluțiile tehnice folosite la Monika puteau fi implementate la receptoarele romanești , fără costuri mari , difuzoare calitative etc .
Dacă nu aveai cu ce sa compari , Gamma era absolut OK .
Referința clasică era recepția postului VOA în limba română, care emitea pe UM din Cipru .
În condiții bune de propagare , orice receptor cu amplificare directa din categoria RIC putea receptiona postul VOA ...
Fişiere ataşate
Gamma Tehnoton.png
Gamma Tehnoton.png (136.11 KiB) Vizualizat de 2661 ori
unitra_monika_mot_722_2.jpg
unitra_monika_mot_722_2.jpg (367.55 KiB) Vizualizat de 2662 ori
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
Scrie răspuns