Cand eram la gimnaziu si in primul am de liceu cumparam cu nerabdare revista Sport si Tehnica. Costa 3 lei, cat o prajitura buna la cofetarie. Acolo gaseam putina informatie din domeniul electronicii, cateva pagini la sfarsitul revistei. Erau din domeniul radioamatorilor, nu de electronica generala.
Toata revista era interesanta, erau articole despre tot ce tine de sporturile tehnice. Planorism si parasutism, aeromodelism, automobilism si motociclism, alpinism, tir si biatlon etc.
Revista a fost scoasa dupa ce Ceausestii s-au intors din China cu idei sfoiegite in cap, de la tovarasul Mao. Era cu aroma capitalista, nu-i placea coanei Leana.
Au infiintat revista Tehnium, care nu era o grozavenie. Cu timpul ne-am invatat si cu ea.
Cautand ceva pe net am dat de niste websiteuri unde sunt scanate (pdf) multe reviste Sport si Tehnica. Din pacate au fost cenzurate partial, peste unele portiuni din pagini au lipit hartie alba sau neagra, nu se vad unele scheme si portiuni din text. Asta din prostie si rautate.
https://www.bibliotecadeva.ro/periodice/tehnica/
https://radionostalgia-brusturi.ro/e-bo ... te-e-book/
Va recomand sa cititi ce scrie in aceste reviste, sunt interesante. Sa va uitati si la cum aratau oamenii, supli si fara slanina pe ei, de la mancarea sanatoasa. Pareau fericiti, erau tineri, acum sunt mai la deal.
Cu ocazia asta sa descarcati si ce este aici:
http://yo3kxl.netxpert.ro/diverse/cartitemp/
============================
Statul finanta sporturile tehnice, acum le-a lasat balta. Tara se dezvolta de la an la an, o sa vedeti in revista ca produceam si avioane cu elice, rulmenti la Barlad, industrie nenica. Acum ne-au terminat vesticii, suntem la nivelul Africii. Avem a le multumi.
De ce s-a putut si acum nu se mai poate ?
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Eu consider ca inainte era mai bine din multe puncte de vedere. Tara se dezvolta, aveam industrie, nu eram colonie a unor nenorociti din Vest, care ne jefuiesc bogatiile si ne-au distrus infrastructura. Sper sa se dezvolte tarile mari din Asia atat de mult, incat rahatii de colonisti din Europa de Vest sa devina nimeni in vant.
- flomar60
- Moderator

- A apreciat de: 13 ori
- A fost apreciat de: 35 ori
Părerea mea despre regimul comunist....cumplită!
-nu aveam voie la mai multe slujbe
-nu aveam pâine-cartelele alea nenorocite
-nu aveam butelie de aragaz....stăteam la coadă cel puțin 4nopți și 4 zile ca să incarc o butelie
-primeam repartiție de lemne 2 metri cubi....pădurarul îi făcea 2 metri steri și primeam 1,5 metri steri
-făceam depanare pe teren, la om acasă....ca să pot face un ban pe munca mea trebuia să servesc gratis miliția ,primăria,partidul și alte oficialități locale....inclusiv cu piese cumpărate pe banii mei....alfel mă prindeau cu activitate ilegală....
-am cumpărat o butelie pentru sora mea ,proaspăt căsătorită....6000 lei în banii de atunci in condițiile in care salariul era la 2000 lei aproximativ...și achiziția s-a făcut ilegal....ca să pot cumpăra un nenorocit de televizor Snagov a trebuit să dau gratis la achiziții 10 păsări și 50 de ouă....pentru un frigider a trebuit să dau un porc de 100kg....tot gratis
-ca să cresc respectivele păsări și porcul trebuia să cumpăr de la țigani porumb ....cu 200lei banița... adică tot salariul meu pe o lună pentru 10 băniți pe care porcul le mânca in 3 săptămâni ....
Să mai spun....???
Pe dvs cei de la oraș vă durea la bască ,aveați sistemul de pile și relații foarte bine dezvoltat și vă descurcați....pe spinarea noastră,cei de la țară,din păcate....
Așa că vă rog respectuos să incetați cu laudele la adresa acelui regim cumplit ,hidos și creație a diavolului!
............................................................................................................................................................................................
După revoluție mi-am făcut PFA in depanare....munceam 13-14 ore pe zi....am reușit să-mi cumpăr mașină, să-mi renovez casa , să-mi schimb mobila,să-mi fac concedii in fiecare an....nu mai vorbesc de liceele și facultățile copiilor....
Recunosc din toată inima că regimul politic actual are grave neajunsuri....dar mai bine așa decât înainte!
-nu aveam voie la mai multe slujbe
-nu aveam pâine-cartelele alea nenorocite
-nu aveam butelie de aragaz....stăteam la coadă cel puțin 4nopți și 4 zile ca să incarc o butelie
-primeam repartiție de lemne 2 metri cubi....pădurarul îi făcea 2 metri steri și primeam 1,5 metri steri
-făceam depanare pe teren, la om acasă....ca să pot face un ban pe munca mea trebuia să servesc gratis miliția ,primăria,partidul și alte oficialități locale....inclusiv cu piese cumpărate pe banii mei....alfel mă prindeau cu activitate ilegală....
-am cumpărat o butelie pentru sora mea ,proaspăt căsătorită....6000 lei în banii de atunci in condițiile in care salariul era la 2000 lei aproximativ...și achiziția s-a făcut ilegal....ca să pot cumpăra un nenorocit de televizor Snagov a trebuit să dau gratis la achiziții 10 păsări și 50 de ouă....pentru un frigider a trebuit să dau un porc de 100kg....tot gratis
-ca să cresc respectivele păsări și porcul trebuia să cumpăr de la țigani porumb ....cu 200lei banița... adică tot salariul meu pe o lună pentru 10 băniți pe care porcul le mânca in 3 săptămâni ....
Să mai spun....???
Pe dvs cei de la oraș vă durea la bască ,aveați sistemul de pile și relații foarte bine dezvoltat și vă descurcați....pe spinarea noastră,cei de la țară,din păcate....
Așa că vă rog respectuos să incetați cu laudele la adresa acelui regim cumplit ,hidos și creație a diavolului!
............................................................................................................................................................................................
După revoluție mi-am făcut PFA in depanare....munceam 13-14 ore pe zi....am reușit să-mi cumpăr mașină, să-mi renovez casa , să-mi schimb mobila,să-mi fac concedii in fiecare an....nu mai vorbesc de liceele și facultățile copiilor....
Recunosc din toată inima că regimul politic actual are grave neajunsuri....dar mai bine așa decât înainte!
- VAX
- Membru

V-ati referit la anii '80, cand Ceasca o luase razna, din nemernicia lui, din incultura, dar si indemnat de securistii care pregateau ce s-a intamplat in '89, fiind pe mana cu KGB-ul. In anii '60 si '70 erau alimente din belsug, ba chiar aveam abonament la lapte si imi aduceau sticla la usa apartamentului (o perioada de cativa ani, dupa asta s-a incheiat povestea).
Dumneavoasta preferati statutul de colonie dezindustrializata, pentru niste mici avantaje personale ? Puteam sa avem toate astea fara sa permitem distrugerea industriei nationale si cedarea resurselor la straini. Sa vedeti cum va fi peste cativa ani, cand UE se va destrama si va trebui sa traim din ce ne-a ramas. UE nu va rezista, pentru ca este bazata pe colonialism, Vest contra Est. Lumea se va trezi din prosteala.
Ma intreb cum a fost posibil ca romanii sa priveasca pasivi la distrugerea a atatei industrii ? Ce rahat au astia in cap, cat de jegosi pot sa fie ?
==========================================
Sunt multe neadevaruri in ce spuneti. 2000 lei era salariul minim (functionarii cu liceul), salariul mediu era peste 3500 lei, la oras nu aveau pile decat cativa (1%), restul munceau, puteati sa scoateti autorizatie de depanator si plateati o taxa (nu stiu cat era, aveam o cunostinta care lucra asa dupa orele de serviciu la Casa Pionierilor din Motru).
Spuneti de scolile facute dupa '90 de copiii dvs, ce au invatat (pe cinstit) si cat de utile le-au fost ? Sunt ingineri (din aia adevarati, bine calificati), sau cu diplomele au si ei un loc de munca (altceva). Nu se compara scoala facuta dupa anul 1975 (cand Leana a introdus treapta a 2-a la liceu - un rahat, cu ce era inainte. In anii '80 si dupa '90 la liceu a fost dezastru, acum si facultatile sunt de bataie de joc. Sa nu ne mai laudam cu diplomele, conteaza ce stii sa faci.
Dumneavoasta preferati statutul de colonie dezindustrializata, pentru niste mici avantaje personale ? Puteam sa avem toate astea fara sa permitem distrugerea industriei nationale si cedarea resurselor la straini. Sa vedeti cum va fi peste cativa ani, cand UE se va destrama si va trebui sa traim din ce ne-a ramas. UE nu va rezista, pentru ca este bazata pe colonialism, Vest contra Est. Lumea se va trezi din prosteala.
Ma intreb cum a fost posibil ca romanii sa priveasca pasivi la distrugerea a atatei industrii ? Ce rahat au astia in cap, cat de jegosi pot sa fie ?
==========================================
Sunt multe neadevaruri in ce spuneti. 2000 lei era salariul minim (functionarii cu liceul), salariul mediu era peste 3500 lei, la oras nu aveau pile decat cativa (1%), restul munceau, puteati sa scoateti autorizatie de depanator si plateati o taxa (nu stiu cat era, aveam o cunostinta care lucra asa dupa orele de serviciu la Casa Pionierilor din Motru).
Spuneti de scolile facute dupa '90 de copiii dvs, ce au invatat (pe cinstit) si cat de utile le-au fost ? Sunt ingineri (din aia adevarati, bine calificati), sau cu diplomele au si ei un loc de munca (altceva). Nu se compara scoala facuta dupa anul 1975 (cand Leana a introdus treapta a 2-a la liceu - un rahat, cu ce era inainte. In anii '80 si dupa '90 la liceu a fost dezastru, acum si facultatile sunt de bataie de joc. Sa nu ne mai laudam cu diplomele, conteaza ce stii sa faci.
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 90 ori
@VAX : Cred ca dv. aveti o perceptie incompleta, sau valabila doar in orasele mari, ai mei aveau in jur de 2800 de lei inainte de 89, erau profesori titulari gr. 1 la gimnaziu. Doar inginerii de top si universitarii aveau peste 3000 de lei, despre ce "medie" vorbim?
Si da, d-l Florin are dreptate, la tara si la orasele mici situatia a fost mult mai nasoală, inclusiv in anii 70. Eu sunt nascut in 74, eram mic, dar imi amintesc ca de prin 82 au inceput sa nu se mai gaseasca multe...
Si da, d-l Florin are dreptate, la tara si la orasele mici situatia a fost mult mai nasoală, inclusiv in anii 70. Eu sunt nascut in 74, eram mic, dar imi amintesc ca de prin 82 au inceput sa nu se mai gaseasca multe...
- flomar60
- Moderator

- A apreciat de: 13 ori
- A fost apreciat de: 35 ori
D-le VAX ,cereți informații la oameni mai în vârstă ca dvs....poate așa impresia că dețineți adevărul absolut va fi un pic clătinată!
Nu uitați că suntem din aceeași generație și ce povestesc eu aici și acum se trăia pe viu în comunele din Dolj...
Am făcut Liceul Energetic din Craiova ”74 - ”79....ai mei, inclusiv eu, nu am fost niciodată membrii de partid....spre deosebire de dvs!
Atît de multe ar fi de spus!....atât de mult de mărturisit despre relațiile interumane în perioada comunistă!...despre fractura cumplită între nomenclaturiști și populația de rând....am impresia, însă, că ar fi inutil să-mi pierd timpul meu și pe al dvs domnilor colegi de forum cu astfel de ”amănunte”....
Nu uitați că suntem din aceeași generație și ce povestesc eu aici și acum se trăia pe viu în comunele din Dolj...
Am făcut Liceul Energetic din Craiova ”74 - ”79....ai mei, inclusiv eu, nu am fost niciodată membrii de partid....spre deosebire de dvs!
Atît de multe ar fi de spus!....atât de mult de mărturisit despre relațiile interumane în perioada comunistă!...despre fractura cumplită între nomenclaturiști și populația de rând....am impresia, însă, că ar fi inutil să-mi pierd timpul meu și pe al dvs domnilor colegi de forum cu astfel de ”amănunte”....
- VIOTUBEAMP
- Moderator

- A apreciat de: 3 ori
- A fost apreciat de: 214 ori
Dl VAX , de ce nu ai cumpărat o fabrică? Sau să te apuci de antreprenoriat în producție industrială? Te poți apuca și acum , să salvezi industria !
- Acesti utilizatori au apreciat autorul VIOTUBEAMP pentru postare:
- Mircea (Lun Sep 15, 2025 6:23 pm)
- Rating: 16.67%
- VAX
- Membru

Am spus de mai multe ori ca nu am fost membru PCR, unii m-au facut si informator.flomar60 scrie: Lun Sep 15, 2025 3:33 pm ..., nu am fost niciodată membrii de partid....spre deosebire de dvs!
Astia care sustin distrugerea economiei, sa le fie pe plac celor de la conducerea actuala, au motive ascunse. De regula copiii lor, care nu s-au omorat cu cartea si n-au o calificare solida (sau nu i-a dus mintea, au luat o diploma fara sa o merite), ocupa un loc de munca platit de la buget (o sinecura, ceva la o primarie etc) si se tem sa nu-l piarda.
Nu cred ca sunt atat de cretini incat sa nu-si dea seama ca ce s-a distrus in tara asta valora (la banii de acum) minim un trilion de dolari. Asa sunt romanii, niste gunoaie. Este pacat de noi, cei care gandim corect, ca suntem conationali cu ei, trebuie sa-i suportam.
- Mircea
- Moderator

- A apreciat de: 287 ori
- A fost apreciat de: 222 ori
Dle @VAX , va rog sa pastrati un limbaj decent fara categorisiri fie ele de ordin general. Altfel, transformam acest forum in ceva ce nu foloseste la nimic.
V-ati spus punctul de vedere, e suficient, va puteti opri. Multumesc!
V-ati spus punctul de vedere, e suficient, va puteti opri. Multumesc!
- VAX
- Membru

Parca dvs ati spus ca mi-am turnat rudele. S-ar putea sa gresesc, nu am notat autorul gogomaniei. Nu m-am simtit lezat, nefiind adevarat.
Uitati-va la ce spune Dan Tomozei despre industria Romaniei in anul 1989.
https://www.youtube.com/watch?v=UlSRihdUgxg
Uitati-va la ce spune Dan Tomozei despre industria Romaniei in anul 1989.
https://www.youtube.com/watch?v=UlSRihdUgxg
Ultima oară modificat Lun Sep 15, 2025 10:22 pm de către VAX, modificat 1 dată în total.