Egalizator 7 benzi pentru chitara (LA3607)

Discutii despre instrumente si accesorii

Moderator: carageae

Scrie răspuns
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Prima zapada a cazut pe 11 noiembrie 2025. 20cm din prima incercare, nici n-am apucat sa greblez frunzele de pe gazon.

Dar, tot binele spre rau, sau invers, nu mai stiu cum sa o pun :D .

Deci, s-au terminat scuzele pentru taraganarea proiectelor neterminate. Azi, egalizatorul de chitara cu 7 benzi bazat pe circuitul XX3607. Eu am folosit un LA3607 cumparat de pe eBay. Norocul meu cam am cumparat 2 bucati, va zic mai tarziu de ce.

Dar, pana sa plonjez in detalii, alte vesti bune: Sabaton au produs (in sfarsit) un alt album solid cu piese pe care le poti fredona. Un cantecel despre Vlad Tepes, oarecum decente versuri, instrumentatia excelenta. Ii vad live in Aprilie la anul.
De asemenea, Lord Of The Lost au scos un alt album epic. Pentru cei care n-au ascultat trilogia Swan Songs, gasiti-va timp sa va delectati, merita. Instrumentatie exceptionala (pentru un grup de metal industrial) si o voce care pune in evidenta un control exceptional. Sigur i-ati vazut la Eurovision 2023.

In Mai am finalizat cablajele, gaurit cutia, gasit spatiu si motiv ca sa o bag in lantul de efecte. Doar timp n-am gasit sa finalizez pana weekend-ul asta.

Asta e cablajul. Se taie pe linia intrerupta de la mijloc. Partea de sus este populata cu piese si se regaseste in cutie. Partea de jos este panoul frontal.

Dupa cum mi-am facut obiceiul, designul cutiei e musai sa imi apartina, nu vreau sa copiez. Efectul asta este dedicat lui Dee Snider, in spiritul unui joc de cuvinte The Equalizer sau Dee Equalizer. Si cum Dee este echivalent cu Twister Sister, am uzat de puterile mele ca sa fortez ChatGPT sa-mi creeze un logo in caractere similare logo TS. Asta a iesit.
01.jpg
01.jpg (493.3 KiB) Vizualizat de 95 ori
Dupa cum se vede in schema (la sfarsitul postarii), multe condensatoare au valori neobisnuite in giratoare. E de precizat ca fiind un efect de chitara, a trebuit sa schimb standardul 63Hz, 125Hz, etc in 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 si 6400Hz. Asta se potriveste chitarii.
Deci consensatoare in serie sau care se calaresc (elegant, zic eu).
02.jpg
02.jpg (506.84 KiB) Vizualizat de 95 ori
Cablajul interior populat.
03.jpg
03.jpg (706.47 KiB) Vizualizat de 95 ori
In interiorul cutiei. Se vad niste firicele gri imediat sub firele torsadate rosu-albastru care vin de la mufa de alimentare.
Blestemat sa fie chinezul care mi-a pus in pachet 2 integrate, unul fiind nefunctional. Si blestemata sa-i fie natia ca eu am pus mana intai pe ala defect. Dupa dezlipire si relipire cablajul nu mai este asa de curat, n-am mai insistat cu curatirea perfecta.
04.jpg
04.jpg (764.46 KiB) Vizualizat de 95 ori
Deci, toate instalate, nu scurturi sau piese lipsa. Alimentez si din 2V la intrare, 2xxmV la iesire. Iar potentiometrele parca erau cu terminalele periferice impreuna. In plus, prezenta tensiunii Vcc/2 pe pinul 19 lipsa la apel. Rezistenta de 10k intre pini nu exista. Am pus eu extern. Nimic, parca a urcat un pic iesirea, dar tot reglaj aiurea. Pana sa trec la masacrarea integratului (fara soclu, ca sa nu depaseasca inaltimea potentiometrelor sub capac), am taiat niste trasee. Nu mergea nimic. I-am taiat pinii cu sficul si lipit al 2-lea integrat. Asta a mers, 2V intrare, cam 6V iesire (deci cam 10dB). Ouf!

Asa arata de afara.
05.jpg
05.jpg (717.9 KiB) Vizualizat de 95 ori
Si asa arata instalat in lantul de efecte. Pentru curiosi, in mijloc pe randul de sus este un comutator intre 2 lanturi de efecte. Lant efect 1 este multi-efectul Zoom MS-50G+ (stie peste 100 de efecte, si se pot pune cate 5 maximum in serie, un modeller cum i se zice). Lantul 2 este Tube Screamer+Metal Zone+Egalizator+Noise Gate.
06.jpg
06.jpg (840.94 KiB) Vizualizat de 95 ori
07.jpg
07.jpg (819.55 KiB) Vizualizat de 95 ori
Schema de baza a egalizatorului.
sch.jpg
sch.jpg (931.69 KiB) Vizualizat de 95 ori
Am zdranganit cateva coarde azi, isi face treaba. Totusi, cred ca o sa aiba un rol de subtilitate mai curand. Metal Zone cu controlul de medii (frecventa varaibila) in plus de joase si inalte isi face treaba destul de bine singurel.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare (total 2):
addybiru (Lun Noi 17, 2025 7:18 am) • hpavictor (Joi Noi 20, 2025 11:39 pm)
Rating: 33.33%
Scrie răspuns