Toate alea de care povestiti se faceau si la Electroputere din Craiova. Daca Ceausescu nu ar fi bagat tara in datorii si astfel a blocat modernizarea unor sectii, uzina ar fi fost 100% competitiva. Se putea aduce la zi cu investitii minime.
Un lucru este clar, ca occidentalii au pus guverne marioneta la conducerea tarilor est-europene si le-au dezindustrializat. M-am nascut si am copilarit intr-o tara care era in plina dezvoltare industriala, independenta in mare masura, si am sa mor intr-o tara de lumea a 3-a, colonie a Vestului.
Facultati tehnice la fara frecventa
- franzm
- Membru

- A apreciat de: 1 data
- A fost apreciat de: 27 ori
Va pregateau mai putin pentru inginerie, mai mult pentru scolile postliceale de tehnicieni. Desfiintarea acestora si alte aberatii ale permanentei revolutii proletare, a dus în cele din urma la facultatile tehnice la FF.VAX scrie: Joi Iun 29, 2023 11:20 pm ... Ne pregateau pentru o eventuala inginerie dupa liceu, un exemplu ce calcul....
Era in programa didactica de atunci si in manual, care ulterior s-a simplificat....
... Dumneavoastra ati invatat in liceu chestii din astea ? Vad ca puneti intrebari tendentioase. Am mai avut divergente si pe elforum.
Pot sa pun si eu poza mea preferata pe aceasta tema? Sursa de 30 A, riplu 1,5% fara filtraj si motivul pentru care mi-am tras trifazic în sufragerie. Nu va plictisesc cu diagramele fazoriale desi, în acest caz, ele sunt sarea în bucate.Mircea scrie: Joi Iun 29, 2023 8:50 pm O tot dati cu diagrama fazoriala, la ce foloseste, puteti explica, va rog, in exact 2 randuri de text?
- Fişiere ataşate
-
- usmer.gif (275.78 KiB) Vizualizat de 1738 ori
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Nu dumneavoastra ati spus pe elforum ca ati lucrat ca tehnician si ulterior ati facut facultatea la seral ? Eu asa imi amintesc.
In anii '60 si '70 scolile tehnice postliceale se faceau serios si au scos forta de munca bine pregatita, care stia si ceva teorie, dar se descurca bine la practica, ceea ce la inginerii scosi pe banda ulterior nu s-a vazut.
In anii '60 si '70 scolile tehnice postliceale se faceau serios si au scos forta de munca bine pregatita, care stia si ceva teorie, dar se descurca bine la practica, ceea ce la inginerii scosi pe banda ulterior nu s-a vazut.
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 90 ori
Ei, si eu as fi curios, macar teoretic, despre datele transformatorului din poza de mai sus...nu am calificarea necesara, dar tot sunt curios cum se poate obtine asa riplu la un curent mare doar din niste smecherii de fazare a unor infasurari trifazice...
A facut Ceausescu multe boacane, nu zic nu. Una din ele era ca pt. el 300m2 insemna un patrat cu latura de 300m. E pe bune, daca sunteti curiosi, va povestesc, stiu direct de la cineva care a fost la sedinta aia...
Insa nu putem da vina pe Ceausescu si un regim imperfect pt. incompetenta unora dintre noi.
Tot de la Electroputere, pe care o laudati mai sus vine si o gafa, stiu ca s-a petrecut la sfarsitul anilor 80, cand un lot intreg de transformatoare de putere mare au luat foc pt. ca inginerul proiectant a permis cumpararea de cupru de 99.82% puritate, tin minte si acum cifra, omul care povestea se pricepea la asta...trafurile respective fusesera vandute de noi chinezilor....au fost returnate, evident pe cheltuiala fabricii, ca erau in garantie.
Pentru un profan ca mine nu era mare branza ca e de "doar" 99.82% cuprul ala, dar am inteles ca la asemenea agregate chiar si a doua zecimala de dupa virgula conteaza...
Va rog respectuos sa lasati deoparte parerile interpersonale, nu folosesc la nimic si nici macar nu demonstreaza ceva. Multumesc anticipat!
A facut Ceausescu multe boacane, nu zic nu. Una din ele era ca pt. el 300m2 insemna un patrat cu latura de 300m. E pe bune, daca sunteti curiosi, va povestesc, stiu direct de la cineva care a fost la sedinta aia...
Insa nu putem da vina pe Ceausescu si un regim imperfect pt. incompetenta unora dintre noi.
Tot de la Electroputere, pe care o laudati mai sus vine si o gafa, stiu ca s-a petrecut la sfarsitul anilor 80, cand un lot intreg de transformatoare de putere mare au luat foc pt. ca inginerul proiectant a permis cumpararea de cupru de 99.82% puritate, tin minte si acum cifra, omul care povestea se pricepea la asta...trafurile respective fusesera vandute de noi chinezilor....au fost returnate, evident pe cheltuiala fabricii, ca erau in garantie.
Pentru un profan ca mine nu era mare branza ca e de "doar" 99.82% cuprul ala, dar am inteles ca la asemenea agregate chiar si a doua zecimala de dupa virgula conteaza...
Va rog respectuos sa lasati deoparte parerile interpersonale, nu folosesc la nimic si nici macar nu demonstreaza ceva. Multumesc anticipat!
- VAX
- Membru

Nu merita sa construiti un astfel de redresor, are trafo prea complicat si scump, diode in plus. Se poate obtine riplu scazut cu schema clasica de redresor trifazic si condensator de filtraj.
Schema din revista Sdelovaci Technika este interesanta de studiat teoretic.
- franzm
- Membru

- A apreciat de: 1 data
- A fost apreciat de: 27 ori
Se poate folosi un transformator trifazat sau trei pâna la douasprezece transformatoare monofazate identice.
@VAX În România am fost "muncitor cu înalta calificare" si studinte la seral (ETc). Aici, în DE, am fost "tehnician radio-tv". Dar asta-i meserie ca toate celelalte, nu are treaba cu scoala de tehnicieni de aici. Si studinte la la FF (electrotehnica). Vedeti deci, ce înclinatii diabolice am.
@VAX În România am fost "muncitor cu înalta calificare" si studinte la seral (ETc). Aici, în DE, am fost "tehnician radio-tv". Dar asta-i meserie ca toate celelalte, nu are treaba cu scoala de tehnicieni de aici. Si studinte la la FF (electrotehnica). Vedeti deci, ce înclinatii diabolice am.
- VAX
- Membru

Eu am avut o parere buna despre tehnicienii pregatiti la scolile postliceale in anii '60 si '70. Proful meu de la Cercul de Automatica si Cibernetica (anii 1970-1974) era subinginer, dar inainte a fost tehnician la o centrala telefonica. Era bine pregatit. In anii '80 n-am mai auzit de scolile postliceale, cred ca s-au inchis chiar mai devreme. Erau angajati pe post de tehnician si absolventii liceelor industriale de cinci ani. Asta pana cand n-au mai fost disponibile locuri de tehnician si i-au angajat muncitor categoria a 2-a.
Colegii mei de clasa au dat in procent de 85% la fac. de electrotehnica si au ajuns ingineri. Ii avantaja faptul ca la admitere puteau sa opteze pentru o disciplina tehnica studiata in liceu, in locul examenului la fizica.
Colegii mei de clasa au dat in procent de 85% la fac. de electrotehnica si au ajuns ingineri. Ii avantaja faptul ca la admitere puteau sa opteze pentru o disciplina tehnica studiata in liceu, in locul examenului la fizica.
- SSB
- Membru

- A apreciat de: 2 ori
- A fost apreciat de: 6 ori
Pt joaca da, nu se merita, dar pt aplicatii practice de zeci-sute de KWh este singura solutie aplicabila practic pt ca nu poti pune un bloc de 4 etaje plin de condesatoare ca sa filtreze.VAX scrie: Vin Iun 30, 2023 4:12 pm Nu merita sa construiti un astfel de redresor, are trafo prea complicat si scump, diode in plus. Se poate obtine riplu scazut cu schema clasica de redresor trifazic si condensator de filtraj.
- VAX
- Membru

Nu m-am gandit la puteri de zeci de Kw. Cred ca si la puteri mari se pot folosi condensatoare electrolitice, tehnica a evoluat. Sunt cu aluminiu si sunt mult mai usoare decat transformatoarele.
In toamna trecuta am disponibilizat un trafo trifazat de (aproximativ) 0,5 Kw, lucrat industrial, scos pe holul universitatii de la un calculator Felix. Alimenta (48 V) motoarele (in cc) de la un hard-disk, mai mari decat motorul de la masina de spalat. Mi-am dat seama ca sunt batran si nu mai apuc sa fac ceva cu el, asa ca l-am dat moca unui vecin.
Am dat moca si doua sacose cu piese de Olctit (set motor etc), la un dobitoc care nici macar multumesc nu mi-a spus. Imi pare rau ca i-am dat si doua pungi (originale - Franta) cu vaselina aditivata cu bisulfura de molibden, folosita la articulatiile de la planetare. Eram sub stres, trebuia sa fac cat mai mult loc la apartamentul vechi (unde nu locuiesc, este pe post de depozit - carti si reviste, electronice fel de fel etc), ca sa pun centrala pe gaz si sa nu mai platesc inutil caldura. O tin inchisa, dar temperatura nu a scazut iarna trecuta sub 15 grade Celsius in bucatarie (unde este centrala si sunt doua gauri de aerisire), respectiv 18 grade in dormitor si sufragerie. Termostatul este setat la 10 grade Celsiul, insa nu a fost cazul.
In toamna trecuta am disponibilizat un trafo trifazat de (aproximativ) 0,5 Kw, lucrat industrial, scos pe holul universitatii de la un calculator Felix. Alimenta (48 V) motoarele (in cc) de la un hard-disk, mai mari decat motorul de la masina de spalat. Mi-am dat seama ca sunt batran si nu mai apuc sa fac ceva cu el, asa ca l-am dat moca unui vecin.
Am dat moca si doua sacose cu piese de Olctit (set motor etc), la un dobitoc care nici macar multumesc nu mi-a spus. Imi pare rau ca i-am dat si doua pungi (originale - Franta) cu vaselina aditivata cu bisulfura de molibden, folosita la articulatiile de la planetare. Eram sub stres, trebuia sa fac cat mai mult loc la apartamentul vechi (unde nu locuiesc, este pe post de depozit - carti si reviste, electronice fel de fel etc), ca sa pun centrala pe gaz si sa nu mai platesc inutil caldura. O tin inchisa, dar temperatura nu a scazut iarna trecuta sub 15 grade Celsius in bucatarie (unde este centrala si sunt doua gauri de aerisire), respectiv 18 grade in dormitor si sufragerie. Termostatul este setat la 10 grade Celsiul, insa nu a fost cazul.
- flomar60
- Moderator

- A apreciat de: 13 ori
- A fost apreciat de: 35 ori
Eu trebuie să fac un redresor solid 54V/50A...pot încerca varianta cu traf adecvat, regulator cu tiristor, multiplicator de capacitate...
Sau pot realiza un traf după conceptul prezentat de colegul franzm pentru ca munca e asemănătoare....
Sau pot realiza un traf după conceptul prezentat de colegul franzm pentru ca munca e asemănătoare....